Порошенко закликав ПАРЄ знизити градус дискусії щодо "мовної" поправки.

 

Президент України Петро Порошенко заявив, що новий освітній закон України покликаний захистити українську мову і водночас права національних меншин, щоб уникнути їхньої дискримінації.

 

Про це голова держави сказав у Страсбурзі, відповідаючи на запитання депутатів ПАРЄ, повідомляє аґенція "Укрінформ".

 

 

"Стаття 7 закону, яку критикують деякі наші європейські партнери, має за мету покращити використання української мови в усіх сферах громадського життя, але одночасно із гарантуванням усіх прав національних меншин", – пояснив Президент.

 

Звертаючись до депутатів ПАРЄ, Порошенко попросив їх уявити, чи можливо, щоби їхні громадяни, які закінчили британські, німецькі, французькі школи, не знали б англійської, німецької, французької мов? "Як би вони виживали у своїй країні? Чи можете ви уявити, що 75% випускників шкіл у Береговому не склали тестування з української мови? Вони просто не розуміють мову. Як вони можуть жити у країні, працювати, бути на державній службі та продовжувати освіту в Україні?" – здивувався Порошенко.

 

"Це є дискримінація цих дітей... Вивчення української – це захист прав таких дітей, це захист від дискримінації", – наголосив Президент.

 

Петро Порошенко закликав ПАРЄ знизити політичну напругу у цьому питанні та повернутися до дружньої дискусії.

 

У самому ж виступі з трибуни Президент заявив, що закон “Про освіту” занадто політизують. Голова держави нагадав, що у Європейській хартії регіональних мов або мов меншин, ухваленій у Страсбурзі в листопаді 1992 року, йдеться про те, що всі зобов’язання перед нацменшинами мають виконуватися “без шкоди для викладання офіційної мови (мов) держави”.

 

“Впевнений, що положень цієї хартії мають належно дотримуватись усі, хто її підписав”, – сказав він.

 

Президент запевнив, що Україна буде належно гарантувати мовні права відповідно до національного законодавства та міжнародних зобов'язань і стандартів, у тому числі й права навчатися рідною мовою. При цьому буде забезпечено й вивчення державної мови – української, додав він.

 

Порошенко висловив переконання, що висновки Венеційської комісії "За демократію через право" дадуть змогу зняти всі контроверсійні трактування закону, "який фактично має на меті забезпечити достойне місце для всіх національних меншин в єдиному українському суспільстві". Україна зможе імплементувати ці рекомендації в новому освітньому законодавстві, запевнив Президент.

 

11.10.2017