Дитячі садки: ставимо владі пташку

 

Наше життя часто нагадує рух по колу, час від часу ми зупиняємося в точці, яку вже хтось проходив, перед нами постають проблеми, які вже були кимось вирішені. Однак, враховуючи змінність світу, навіть у розрізі 25 років підходи до вирішення проблем мусять бути іншими, адаптованими до вимог сучасного життя.

 

Ситуація, яка виникла із дитячими садочками, – це наглядний приклад цього руху. Всі ми пам'ятаємо, як після розпаду Радянського Союзу дитячі садочки, які залишилися від старої системи, за безцінь віддавали у приватні руки, деякі ж, будучи на балансі невідомого якого управління, стояли пусткою і нікому до них не було діла.

 

Та раптом батьки почали бити на сполох: кількості місць в дитячих садочках критично не вистачає. Звісно, якщо є проблеми, то в українському суспільстві це найкраща передумова для чергової корупції. Прилаштувати дитину в садочок для деяких батьків вартувало чималих коштів, які конвертувалися в хабар за місце в ДНЗ.

 

Корупція  модна боротьба

 

Далі розпочалася мода на боротьбу з корупцією в дитячих садочках, в результаті якої у багатьох містах України запровадили електронну чергу.

 

Івано-Франківськ також задніх не пас – рішенням тутешньої міської ради від 31 січня 2013 року впровадили загальний міський електронний реєстр дітей на вступ у ДНЗ. Цього ж року міська рада взялася за вдосконалення черги і рішенням сесії від 30.08.2017 року №228-15 затвердила нове положення (процедуру) “Про порядок загальної міської електронної реєстрації дітей до вступу у дошкільні навчальні заклади Івано-Франківської міської ради”, яким було передбачено введення електронної реєстрації дітей на вступ до ДНЗ сіл, що належать до Івано-Франківської міської ради.

 

Щоб було зрозуміліше, зазначимо, що до юрисдикції Івано-Франківської міської ради входить частина прилеглих сіл: Вовчинці, Угорники, Микитинці, Крихівці, Хриплин. Усі ці населені пункти за останні роки активно розвивалися і стали своєрідними елітними заміськими зонами, де, окрім корінних жителів, замешкали в основному заможні люди. В цих селах активно зводять багатоповерхові будинки, відповідно, і здають в експлуатацію нові дитячі садочки, тому рішення сесії і внесені зміни в положення є закономірними і об’єктивними.

 

ДНЗ "Золотий ключик", м. Івано-Франківськ

 

Водночас зміни, які запровадила влада, передбачають, що вдосконалена система загального міського електронного реєстру дітей дошкільного віку, що проживають на території Івано-Франківської міської ради, сприятиме прогнозуванню розвитку мережі дошкільних навчальних закладів відповідно до потреб населення міста. Якщо таку ціль влада і задекларувала, то наразі, згідно з діючою програмою, через яку відбувається реєстрація, неможливо отримати консолідовані дані про загальну кількість місць і дітей, щоб зрозуміти, який в майбутньому будемо мати стан справ.  

Можна побачити тільки хто потрапляє в садочок, а хто ні.

 

Також постійно збільшується число дітей, які мають право на пільгову чергу. Цього року додали і дітей працівників ДНЗ та шкіл Івано-Франківської міської ради. До цього в цю категорію входили:

- діти, позбавлені батьківського піклування,

- діти-інваліди,

- діти з багатодітних сімей, де є двоє і більше дітей дошкільного віку,

- діти військовослужбовців, переведених для проходження військової служби в м. Івано-Франківськ (для зарахування дітей до ДНЗ у поточному році),

- діти учасників бойових дій. 

 

Враховуючи, що в Україні війна, спрогнозувати точну кількість пільговиків фактично неможливо. Єдине, що вдалося зробити владі, – це запровадити окрему пільгову чергу. Зрештою, для вирішення проблем створюють додаткові місця в групах, зрозуміло, що це аж ніяк не є ефективним інструментом вирішення проблеми. Та й саме збільшення пільговиків ставить в нерівні умови дітей. Чим кращі діти педагога від дитини лікаря чи прибиральниці? Мабуть, навіть недоречно про це запитувати. Ще не менш важливо зрозуміти, що відбувається з дітьми, які не потрапили в ДНЗ, адже в такому випадку батьки змушені шукати або приватний садок, або наймати няню чи сидіти самим вдома. Жодних компенсацій за недоотримане право, яке гарантоване законом, не передбачено. Отже, якщо електронна черга знівелювала основну ланку корупції в прийнятті дитини в ДНЗ –і це, звісно, успіх, – то все ж таки об'єктивності і прозорості в повній мірі досягти не вдалося.  

 

ДНЗ "Котигорошко" в с. Крихівці

 

Що будемо мати в майбутньому, час покаже, а тепер варто з'ясувати, що ж відбулося за два останні роки управління нової влади. Адже теперішній мер Руслан Марцінків завжди зазначає про те, що діти для нього в пріоритеті. Та зважаючи на те, що слова очільника міста не завжди відповідають дійсності, варто проаналізувати, опираючись на цифри і конкретні факти.

 

Отож, на території Івано-Франківської міської ради функціонує 40 дошкільних закладів:

 

- 34 навчальні заклади (33 комунальної форми власності та 1 відомчого підпорядкування).

- 6 навчально-виховних комплексів “дитячий садок-школа” (4 комунальної форми власності, 2 приватні).

 

Загалом в  усіх групах виховують та навчають 9750 дітей.

 

За два роки  влада зробила чимало, і гріх було б цього не визнати. Завершено реконструкцію (друга черга) ДНЗ №17 “Ромашка” на 75 додаткових місць, відкрито новозбудований ДНЗ №35 “Вишиванка” на 190 місць, збудовано та відкрито дошкільні заклади в селах, що належать до міської ради:

 

- ДНЗ №31 “Мрія” у селі Хриплин на 55 місць;

- ДНЗ №1 “Ластів'ятко” у селі Вовчинці  на 165 місць;

- ДНЗ “Котигорошко” у селі Крихівці на 80 місць;

- ДНЗ №32  “Солов'ятко” у селі Угорники на 110 місць;

- готують до відкриття ДНЗ №25 “Янголятко” у селі Микитинці на 95 місць.

 

 

Враховуючи перелічені вище садочки, сумарно за два роки збільшено мережу дошкільних навчальних закладів комунальної форми власності на 770 місць.  Окрім того, влада планує впродовж 2018-2019 рр. ввести в експлуатацію ДНЗ у селі в Крихівці на 110 місць та повернути за основним призначенням два приміщення колишніх ДНЗ – на вул. С. Бандери на 80 місць та на вул. Г. Хоткевича на 135 місць.

Фактично до кінця 2019 року місто отримає ще 325 місць в садочках.

 

Звичайно, така позитивна динаміка свідчить про те, що місцева влади таки намагається вирішити проблему, та слід проаналізувати передумови, які сприяють відкриттю ДНЗ в Івано-Франківську, врахувавши і фактор інтенсивного розвитку міста.

 

Нові ДНЗ  вимога часу чи прямий обов'язок забудовників?

 

Івано-Франківськ – місто, яке стрімко розбудовується. Кожної сесії місцеві депутати затверджують та дають дозволи на розробку десятка ДПТ (детальне планування), згідно з якими забудовують цілі квартали, відповідно, мають враховувати потреби майбутніх мешканців. Тому слід розуміти, що всі новозбудовані садочки – це аж ніяк не “манна” від влади, бо логічно, що поряд з новобудовами в місті зводять ДНЗ та школи.

 

Згідно з даними Головного управління статистики Івано-Франківської області, за січень-червень 2017 р. в м. Івано-Франківську здали в експлуатацію 136 тисяч 918 кв. м, в самому  місті (без прилеглих сіл) – 108 тисяч 259 кв. м. В порівнянні з 2016 роком (за той самий період) це становить 315%, в міських поселеннях – 369,1%.  

 

За 2016 рік здано в експлуатацію 124 тисячі 683 кв. м, в самому місті 86 тисяч 293 кв. м. У порівняні з 2015 роком це становить 13,3%.

 

ДНЗ "Янголятко", с. Микитинці

 

Отже, в Івано-Франківську триває такий собі бум на ринку нерухомості, тому заслуги влади є досить мізерними, радше варто подякували людям, які купують квартири і стимулюють розвиток ринку, інвестуючи гроші в житло.

Та враховуючи, що левова частка забудовників є депутатами міської ради, або ж має так званих своїх лобістів, то не дивно, що заслуги зі збільшення кількості місць і відкриття садочків взято за кредо теперішньої міської влади. Бізнес і політика у нас, панове, нероздільні…

 

05.10.2017