У Музеї Пінзеля завершують реставрацію вітражів.

 

У Львові у музеї скульптури Йогана Пінзеля завершуються реставраційні роботи – ремонт даху, фасадів та вітражів. Усі роботи планують скінчити до кінця року, інформує прес-служба Львівської міськради.

 

Цього літа розпочалися роботи з реставрації 5-ти великих і 1-го малого вітражів музею Пінзеля. Роботи виконує ПП «Володар-Маркет» на замовлення управління охорони історичного середовища ЛМР.

 

«Реставрація вітражів відбувається в рамках загальної реставрації зовнішнього вигляду костелу Кларисок – музею Пінзеля. Це один з етапів реставрації фасаду. Зараз фірма ПП «Володар-Маркет», яка виграла тендер, проводить реставраційні роботи фасадів і вітражів, які є зовнішньою частиною костелу. Робота складна і дуже тонка.

 

Роботи проводяться виключно за кошти міського бюджету. Загально реставрація фасадів разом з вітражами коштує близько 3 млн. грн., стільки ж коштує ремонт даху. Усі роботи йдуть до завершення. До кінця року плануємо все закінчити. Вже відкритий головний фасад, на бокових ще стоять риштування. Над основною навою вже перекриті дахи, зроблена сигнатурка, відреставровані хрести. Вітражі за два-три тижні також плануємо закінчити повністю. Зараз триває реставрація останнього вітражу», – розповіла Лілія Онищенко, начальник управління охорони історичного середовища ЛМР.

 

Керує реставраційними роботами Марія Шумська, реставратор ПП «Володар-Маркет». За її словами стан вітражів був критичний: рамки повигиналися через перепади температур, скло понищилося і потріскало. Тому під час реставрації усі вітражі демонтовували і розбирали на сегменти, очищали і укріплювали потріскане скло та укріплювали рамки.

04.10.2017