Лише за тиждень грибами отруїлися 19 людей, з яких 5 – діти.

 

В Івано-Франківській області протягом минулого тижня зареєстровано отруєння грибами у 19-ти осіб, серед них п’ятеро дітей віком до 13 років (з них одна дитина до шести років), повідомили в обласному лабораторному центрі.

 

Повідомлення про нові випадки продовжують надходити.

 

Всього з початку року жертвами «тихого полювання» стали 25 мешканців області, з них вісім дітей різного віку.

 

Фахівці лабораторного центру Івано-Франківської області з метою попередження випадків отруєння грибами нагадують мешканцям основні правила, дотримуючись яких, можна вберегтися від отруєння.

 

Як вберегтися від отруєння грибами

 

Збирайте в лісі тільки ті гриби, про які ви точно знаєте, що вони їстивні.

 

Гриби, яких Ви не знаєте, або які викликають сумнів, не слід вживати в їжу і пробувати на смак, тим більше в сирому вигляді.

 

Ніколи не збирайте і не їжте гриби, що біля основи ніжки мають клубневидне стовщення, оточене оболонкою (як, наприклад, у блідої поганки і червоного мухомора) і не пробуйте їх на смак.

 

Коли ви збираєте гриби, особливо сироїжки, намагайтеся брати їх з цілою ніжкою, щоб не упустити з виду важливої ознаки, зазначеної в попередньому правилі.

 

Якщо ви збираєте в лісі печериці, звертайте особливу увагу на колір пластинок. Ніколи не збирайте і не їжте “печериці”, що мають пластинки білого кольору. У дійсних їстивних печериць пластинки швидко рожевіють, а потім темніють.

 

У смертельно отруйної блідої поганки, схожої по зовнішньому вигляду на печериці, пластинки завжди білого кольору. Якщо ви збираєте для засолення вовнянки, чорнушки, білявки, грузді, підгрузді та інші гриби, що містять молочний сік, то обов’язково перед засоленням чи відварюванням вимочіть їх, щоб видалити гіркі, подразнюючі для шлунку речовини.

 

Ніколи не збирайте і не їжте гриби переспілі, червиві і зіпсовані.

 

Не їжте гриби в сирому вигляді.

 

Не вірте поширеній думці про те, що отруйні гриби викликають потемніння цибулини чи срібних предметів, якщо їх опустити в посуд, де варяться гриби. Це неправильне твердження!

 

Не збирайте гриби у міських парках, скверах, на подвір’ях, а також уздовж автомобільних доріг і залізниць. Гриби накопичують отруйні речовини і стають непридатними в їжу.

 

Принесені додому гриби треба того ж дня розібрати по окремих видах і знову ретельно переглянути. Всі сумнівні, а також переспілі, в’ялі гриби потрібно, не шкодуючи, викинути. Нижню частину ніжки, забруднену землею, зрізують, а гриби ретельно очищають від піску і сміття.

 

У деяких грибів (маслюки і мокрухи) знімають з капелюшка плівку, покриту слизом.

 

Гриби повинні бути в день збору або не пізніше наступного ранку піддані кулінарній обробці.

 

Утримуйтесь від купівлі грибів у місцях несанкціонованої торгівлі.

 

«Не давайте гриби особам, які страждають захворюваннями кишково-шлункового тракту. Окремо хочемо наголосити, що страви з грибів не варто давати дітям до 12 років. Гриби є продуктами, що швидко псуються, тому їх треба зберігати при температурі не вище 10 градусів і не довше 24 годин», – додали в лабораторному центрі.

 

«Період без прояву ознак захворювання при отруєнні грибами становить від 6 до 30 годин. Прояви захворювання починаються раптово: з’являються нудота, блювота, сильні болі у животі, пронос зі слідами крові, головний біль, запаморочення, слабкість. Розвивається жовтуха, ниркова недостатність. Не вживайте спиртних напоїв під час споживання грибів, оскільки спирт прискорює процеси всмоктування грибної отрути. Особливо тяжко протікає отруєння у дітей. Основною причиною смерті хворих є гостра печінкова та ниркова недостатність. При перших ознаках отруєння необхідно терміново звертатися за медичною допомогою», – ідеться в повідомленні.

27.09.2017