Спостерігачі ЗСУ: На навчаннях "Запад–2017" тренували наступальні дії.

 

Управління верифікації Генерального штабу Збройних сил України заявило, що та частина спільного російсько-білоруського стратегічного вишколу "Запад–2017", до спостереження за котрим допустили міжнародних спостерігачів, була лише "умовно відкритою".

 

Про це йдеться у повідомленні на сторінці Генштабу ЗСУ. 

 

"[Це] не надало можливості представникам від запрошених держав переконатися у відповідності заявлених цілей навчань дійсним формам та способам застосування військ Республіки Білорусь та Російської Федерації", – висновують українські спостерігачі.

 

"Спостереження проходило на полігонах «Борисівський», Мінська область, «Осиповицький», Могилевська область, «Домановський» та «Ружанський», Брестська область. Відвідування полігонів «Лепельський» та «Лосвідово», а також ділянок місцевості «Дретунь» та Глубовського району Вітебської області не проводилось. Відкритість Республіки Білорусь була умовною (запрограмованою). Спостерігачі не змогли переконатися у дійсних намірах при відпрацюванні форм і способів застосування військ Республіки Білорусь та Російської Федерації", – повідомило управління верифікації Генерального штабу Збройних Сил України. 

 

Згідно з висновком представників ЗСУ, сторона-господар іґнорувала передбачену Віденським документом 2011 року можливість спілкування спостерігачів з особовим складом білоруських та російських підрозділів. Крім того, білоруською стороною було відмовлено у відвідуванні місць тимчасової дислокації військових частин та підрозділів РБ та РФ у польових таборах. 

 

"Тема навчань та практичні дії залучених військових частин та підрозділів значно відрізнялись. Оборонна тематика навчань протягом їх проведення не відповідала замислу. Військові частини та підрозділи виконували наступальні дії, наносили поразку противнику у районах зосередження, на аеродромах та маршрутах висування", – йдеться в повідомленні управління верифікації.

 

26.09.2017