«Кремлівські боти» могли під’юджувати техаських сепаратистів.

Таке припущення зробив представник компанії Facebook, дослідивши функціонування в соціальній мережі групи під назвою Heart of Texas («Серце Техасу»).

 

 

Група Heart of Texas в Facebook’у закликала «Націоналістичний рух Техасу» (Texas Nationalist Movement) організувати в штаті мітинги за вихід Техасу зі складу Сполучених Штатів. Про це заявив лідер руху Деніел Міллер (Daniel Miller) інтернет-порталу Business Insider. Керування групою могло здійснюватися з Росії, розповів виданню представник компанії Facebook.

 

За словами Міллера, в листопаді 2016-го, в розпал президентських перегонів, від адміністратора Facebook-спільноти Heart of Texas йому надійшла пропозиція взяти участь в демонстраціях проти Гілларі Клінтон і акціях протесту проти міґрантів. «Плановані демонстрації могли серйозно дестабілізувати політичну ситуацію в США і вплинути на результат президентських виборів», – зазначив лідер «Націоналістичного руху Техасу». Тож він відмовився долучитися до мітингів на підтримку Texit (кампанії за сецесію Техасу).

 

За словами Міллера, вперше адміністратор спільноти Heart of Texas зв'язався з ним через месенджер кілька років тому, коли Facebook-група тільки з'явилося. Спочатку в групі публікувалися патріотичні картинки і меми в стилі «гордість Техасу», але пізніше сторінка набула яскраво вираженого політичного характеру.

 

У рамках боротьби з незаконною політичною агітацією адміністрація Facebook’у закрила підозрілу групу Heart of Texas, яка «ймовірно була керована з Росії». Адміністрація соцмережі визнала підозрілим те, що в спільноті не була вказана контактна інформація та була відсутня реклама, типова для великих пабліків в соціальних мережах – група налічувала понад 225 тисяч користувачів. У публікаціях також допускалися безглузді помилки, які підтверджують, що для авторів дописів англійська не була рідною мовою.

 

Кремль вже й раніше підозрювали в створенні та управлінні ботовими профілями в соціальних мережах. Минулого тижня з Facebook’у були видалені близько 500-т фейковий сторінок, які поширювали політичну рекламу в США. Екаунти були пов'язані один з одним і, ймовірно, керувалися з Росії. За словами керівника служби безпеки компанії Алекса Стамоса (Alex Stamos), в період з липня 2015 року до травня 2017-го боти закупили і запустили 3000 політичних рекламних оголошень в Facebook’у на суму 100 тисяч доларів.

16.09.2017