Музей-філію галереї мистецтв розформовують.

 

Музей-філію Львівської національної галереї мистецтв ім. Б. Возницького у Жовківському замку розформовують згідно з наказом Міністерства культури щодо зміни структури ЛНГМ, передає 032.ua.

 

«Згідно з наказом Міністерства культури України від 4 травня 2017 року затверджено нову структуру Львівської національної галереї мистецтв імені Б.Г. Возницького, якою не передбачено такого структурного підрозділу, як музей Жовківський замок», – йдеться у відповіді на інформаційний запит видання до галереї.

 

Директор ЛНГМ Тарас Возняк зазначив, що приміщення, у яких розташована експозиція відділу, орендують в Державного історико-архітектурного заповідника у м. Жовкві.

 

«До 2007 р. заповідник був у підпорядкуванні ЛОДА та утримувався за рахунок коштів районного бюджету. Згідно з розпорядженням КМ України від 27.04.2006 р. № 251, заповідник з 1 січня 2007 р. переданий у підпорядкування Міністерства регіонального розвитку та будівництва України, у 2007 році міністерство затвердило нову редакцію положення про заповідник. Відповідно до розпорядження КМ України від 20 жовтня 2011 p. № 1 032-р, заповідник передано до сфери управління Міністерства культури України. Міністерство культури України вважає недоцільним функціонування двох підпорядкованих йому схожих інституцій на одному об'єкті, фінансування якого обходиться державі у більш ніж 300 тис. грн (це тільки фонд заробітної плати), не враховуючи інших витрат, пов'язаних з утриманням приміщення», – пояснив Тарас Возняк.

 

Експозиція у складі 9 музейних предметів «переїде» із Жовківського замку у Львівську національну галерею мистецтв імені Б. Г. Возницького. Музейний персонал – завідувача сектора, наукового співробітника, музейних доглядачів, двох технічних працівників, чотирьох сторожів – звільнять у зв'язку зі скороченням штату з дотриманням вимог та процедур, передбачених законодавством.

 

«Працівники попереджені про звільнення. На жаль, Львівська національна галерея мистецтв ім. Б. Г. Возницького не змогла запропонувати їм роботу в інших підрозділах гaлереї через відсутність вакантних посад, а історико-архітектурний заповідник «Жовківський замок» вакантних посад не має», – додав Тарас Возняк.

 

У Львівській галереї мистецтв також наголосили, що їхню установу фінансують винятково з державного бюджету, а штатний розпис затверджує міністерство. Разом із тим, створення жодного іншого підрозділу ЛНГМ ім. Возницького не заплановано.

12.09.2017