Соціал-демократи стрімко втрачають електорат напередодні виборів до Бундестаґу.

Про це свідчать результати останніх опитувань громадської думки.

 

 

Як демонструють результати опитування, котре провів соціологічний інститут Infratest dimap на замовлення телевізійної програми першого каналу ARD-Deutschlandtrend, у порівнянні з даними на початок серпня Соціал-демократична партія Німеччини (СДПН) втратила два відсоткові пункти – повідомило видання Handelsblatt.

 

За два з половиною тижні до парламентських виборів у Німеччині соціал-демократи набирають лише 21 відсоток голосів виборців. Експерти пояснюють це, зокрема, наслідками телевізійних дебатів між бундесканцлеркою Німеччини Анґелою Меркель (Angela Merkel) та її основним конкурентом, кандидатом від СДПН Мартіном Шульцом (Martin Schulz), демонстрованих в ефірі провідних німецьких телеканалів третього вересня. Меркель, репрезентуючи програму ХДС/ХСС, виглядала переконливішою за свого опонента в усіх темах, які обговорювали під час дебатів.

 

Теледуель вплинула не лише на підтримку партій, її наслідки позитивно позначилися на рейтингу самої Меркель. Як засвідчують соціологічні дослідження Infratest dimap, якби вибори бундесканцлера Німеччини були прямими, то вона набрала б 54 відсотки голосів виборців. Таким чином керівниця німецького уряду поліпшила свій попередній результат відразу на 5 відсоткових пунктів у порівнянні з початком серпня. Позиції ж Мартіна Шульца не змінилися: 26 відсотків.

 

Також на рейтинг соціал-демократів негативно й доволі відчутно вплинули останні дії її колишнього лідера, екс-канцлера Німеччини Ґергарда Шрьодера. Нагадаємо, що останній погодився ввійти в раду директорів російської державної компанії «Роснефть». При цьому СДПН утрималася від того, щоб рішуче засудити дії свого однопартійця.

 

 

Тим часом партія Анґели Меркель Християнсько-демократичний союз і її партнери з баварського Християнсько-соціального союзу демонструють стабільність. Вони набирають, згідно з опитуванням, 37 відсотків голосів.

 

Ліва партія і Вільна демократична партія (ВДП) додали до рейтингів по одному відсотку і отримують 10 і 9 відсотків відповідно. Для «Альтернативи для Німеччини» і «Спілки-90/ Зелені» ситуація не змінилася: 11 і 8 відсотків відповідно.

 

У дослідженні, проведеному методом соціологічної вибірки, взяли участь 2506 осіб. Статистична похибка не перевищує 3,1 відсотка.

08.09.2017