Рада правосуддя усунула двох суддів через переслідування Майдану.

 

Вища рада правосуддя відмовилася давати згоду на пожиттєве призначення суддями двох служителів Феміди, заплямованих переслідуванням активістів Революції гідності – судді Печерського суду Віктора Кицюка та судді Голосіївського суду Олександра Білика. Відтак вони будуть у відставці.

 

"ВРП відмовила у внесенні подання Президентові України про призначення Білика Олександра Володимировича – на посаду судді Голосіївського районного суду міста Києва; Кицюка Віктора Петровича – на посаду судді Печерського районного суду міста Києва та Ноздрякова Станіслава Вікторовича – на посаду судді Подільського районного суду міста Києва", – повідомила речниця ВРП Оксана Лисенко. 

 

Зі слів адвоката Романа Маселка, Кицюк із Біликом, зокрема, ухвалювали рішення про порушення прав активістів "Автомайдану".

 

"Суддя Печерського суду Кицюк разом з суддею Царевич у часи Революції гідності на підставі сфальшованих документів позбавляв прав керування учасників поїздки до Межигір'я 29.12.13 року... Суддю Голосіївського суду Києва Білика Олександра я називаю "Царевич у штанях", бо він, як і Царевич, позбавив прав аж 9 невинних учасників поїздки до Межигір'я", – поінформував захисник.

 

Маселко додав, що Віктора Кицюка, ймовірно, залучали до махінацій зі справами у Печерському суді – втім, на його, Маселка, жаль, Вища рада правосуддя відмовилася розглядати цей епізод. "Особливістю справи Кицюка є те, що прокуратурою встановлено факт втручання в автоматизовану систему суду, і усі справи "Автомайдану" потрапили лише до двох суддів – Царевич та Кицюка. А розподіл справ проводився рідною сестрою Кицюка, яка працювала тоді помічницею голови суду Отрош. Цей факт давав можливість встановити, чому ж судді масово виносили рішення проти активістів, підтвердити тиск на цих суддів та організованість цих дій... ВРП взагалі відмовилася будь-яким чином покарати Кицюка", – поскаржився адвокат. 

 

Роман Маселко додав, що відмова в призначенні судді на посаду безстроково – то не покарання, "але тепер Кицюк хоча б вже не буде отримувати зарплату та мати статус судді".

 

Поза тим, Маселко привітав рішення ВРП, бо суддів принаймні в такий спосіб вдалося усунути від вершення правосуддя. "Якщо суспільству не байдуже і воно активно відстоює свою позицію, то ВРП непогано працює", – зазначив правник.

 

05.09.2017