Анґела Меркель впевнено перемогла на передвиборчих теледебатах.

Її опонентом був кандидат від соціал-демократів, колишній президент Європейського парламенту Мартін Шульц.

 

 

Про перемогу чинної керівниці німецького уряду і лідера блоку ХДС/ХСС свідчать результати опитування громадської думки. Зокрема, згідно зі соціологічними дослідженнями, проведеними Infratest dimap на замовлення телеканалу ARD, Анґела Меркель набрала 55 відсотків голосів респондентів. Її ж головний конкурент на виборах до Бундестаґу Мартін Шульц  (Martin Schulz) здобув симпатії лише у 35 відсотків глядачів теледебатів.

 

На думку учасників опитування Infratest dimap, Меркель трималася впевненіше за свого суперника під час обговорення цілої низки тем. Так, 44 відсотки віддали перевагу бундесканцлерці Німеччині в питанні міґраційної політики та біженців, в той час як Шульца підтримали 39 відсотків респондентів.

 

Висловлювання Меркель з питань зовнішньополітичного порядку денного Берліна переконливішими визнав 61 відсоток респондентів. Перевагу її суперникові віддали 30 відсотків учасників дослідження.

 

Що стосується обговорення ситуації на ринку праці, то тут глядачі також присудили перемогу канцлерці ФРН (45 проти 40 відсотків голосів) – повідомило видання Frankfurter Allgemeine Zeitung.

 

На теледебатах, що тривали трохи більше за півтори години, політики встигли обговорити низку ключових тем, які найбільше цікавлять німецьке суспільство. Йшлося про біженців та міґраційну політику, причому канцлерка захищала свої рішення, ухвалені 2015 року, а Шульц звинуватив Меркель у тому, що вона недостатньо залучила до співпраці у вирішенні цієї проблеми європейські країни.

 

Крім того, мова йшла про місце і роль ісламу в Німеччині, про відносини з Туреччиною і перспективи Анкари на вступ до ЄУ, а також про політику США і Дональда Трампа. Відносин з Москвою, анексії Росією Криму та конфлікту на сході України не обговорювали. Лише в одному питанні позиції бундесканцлерки і голови соціал-демократів були єдині: вони різко засудили плани екс-канцлера Німеччини Ґергарда Шрьодера (Gerhard Schröder) обійняти посаду в раді директорів російського концерну «Роснефть». На думку Анґели Меркель, ці дії її попередника підривають «санкції, які запровадила Європейська Унія».

04.09.2017