Відкрито меморіальну дошку пам’яті Михайла Гориня.

 

У Львові на фасаді будинку на вулиці Шептицьких, 33, відкрили меморіальну дошку пам’яті одному із засновників Української Гельсінської групи, політв’язню Михайлові Гориню. Правозахисник мешкав у цьому будинку з 1964 року і до останніх днів життя, до січня 2013 року.

 

Як інформує "Радіо Свобода", встановлення меморіальної дошки у пам’ять про відомого українця ініціювало ветеранське об’єднання "Українська Гельсінська спілка", а відкрила дошку дружина діяча Ольга Горинь.

 

 

У помешканні Ольги та Михайла Горинів у радянський час збирались шістдесятники, громадські діячі, побратими: В’ячеслав Чорновіл, Левко Лук’яненко, Ігор та Ірина Калинці, Зеновій Красівський, Іван Світличний, Іван Дзюба, Іван Драч.

 

"Від юних років Михайло Горинь мав нахил до політичної діяльності. Ще у шкільні роки, студентські розповсюджував і виготовляв листівки проти комуністичного режиму. Коли зазнала поразки українська національно-визвольна боротьба, про збройну боротьбу не могло бути й гадки, треба було шукати інші форми боротьби. І їх було знайдено – це рух шістдесятництва, який охопив всю Україну. Михайло Горинь цьому рухові віддавав весь свій досвід", – розповів брат і соратник Михайла Гориня, колишній політв’язень Богдан Горинь.

 

Родина Горинів зазнала переслідувань із приходом радянської влади у 1944 році. Михайло Горинь учителював – викладав логіку, психологію, українську мову та літературу. Його львівська квартира була під пильним оком КДБ, працівники якої постійно чергували біля будинку.

 

"То було постійно, все обкладено жучками. Стояли вони і взимку, то Михайло виходив і запрошував на чай, бо, мовляв, дуже холодно. Ситуація була неймовірно складною. У цій квартирі були всі шістдесятники, тут творились програми, писались звернення. Проблема була в тому, що іншого місця, аніж своїх квартир, вони не мали, не могли сховатись. У парках записувались їхні розмови під час зустрічі. Це були люди, які створили місток між 40-50-ми роками визвольних змагань, проклали шлях до незалежності. Їм вдалось вийти переможцями у цій ситуації. Бо увійшли в Верховну Раду і поставили свої підписи під Актом проголошення незалежності України. Це важливо, щоб пам’ятало молоде покоління", – розповідає Микола Горинь, брат Михайла Гориня.

 

27.08.2017