Побиття в'язнів у СІЗО: Мін'юст пообіцяв не займатися порукою.

 

Заступник міністра юстиції Денис Чернишов заявив, що відео з камер спостереження, на котрому зафіксовано побиття утриманих в Одеському слідчому ізоляторі, стало шоком для Мін'юсту; міністерство вимагатиме суворого покарання винуватців.

 

Про це йдеться у коментарі Чернишова, поширеному аґенцією "Укрінформ".

 

"Нас було поінформовано керівництвом слідчого ізолятора про те, що всі роботи були проведені відповідно до регламенту та жодних перевищень повноважень немає, зокрема й скарг з боку ув'язнених. Нам надсилали фотографії, які не мали доказів завдання тілесних ушкоджень, та, безумовно, ми керувались цією інформацією, адже це офіційні документи. Але подальші події показують, що система дійсно настільки прогнила, що навіть у таких речах ми інколи не можемо довіряти деяким колегам. Це не значить, що вся система складається з недобросовісних співробітників, але, все ж таки, це потребує подальшого дуже глибокого реформування з фінансуванням на достатньому рівні", – заявив Чернишов.

 

Напередодні прокуратура Одещини оприлюднила на своїй офіційній сторінці відео побиття в'язнів бійцями спецпідрозділу.

 

Розправа відбулася невдовзі після того, як в ізоляторі один із в'язнів убив молоду наглядачку й розчленував її тіло. Правоохоронці встановили, що спецпідрозділ навідувався в той єдиний блок, де й утримували вбивцю працівниці ізолятора.

 

"Встановлено кричущі факти поводження з арештантами зі сторони працівників пенітенціарної установи. У зв’язку із цим прокуратура змінила правову кваліфікацію у кримінальному провадженні з перевищення службових повноважень на катування", – ідеться у повідомленні.

 

"Так, прокуратура виявила факти вибіркового ставлення працівників установи до деяких утриманих, надання їм преференцій. Зокрема, після вбивства співробітника СІЗО обшуки та інші заходи проводили не в усіх камерах", – додали в прокуратурі.

 

Правоохоронці взялися за адміністрацію пенітенціарної установи: зважаючи на те, що розпорядники заявляли про повноцінну, а не вибіркову перевірку, – їм інкримінують службове підроблення; також правоохоронці вивчають справу про неналежне виконання обов'язків посадовцями СІЗО, котре, власне, й уможливило вбивство жінки небезпечним злочинцем.

 

Денис же Чернишов, коментуючи відео, на якому зафіксоване побиття утриманих в СІЗО, сказав: "Безумовно, ми раніше його не бачили, інакше б ми не проводили прес-конференції з такими заявами та не відкривали б СІЗО для всіх ЗМІ". Сьогодні заступник міністра вирушив з робочою поїздкою до Одеси, "аби не допустити можливого уникнення відповідальності".

 

Факт убивства на території Одеського СІЗО виявили 17 серпня. У скоєнні злочину звинуватили 39-річний ув'язненого, якого раніше вже притягували до кримінальної відповідальності за умисне вбивство. Родичі ув'язнених і правозахисні організації кажуть: після жорстокого вбивства співробітниці пенітенціарної служби на території установи "розпочалися репресії".

 

23.08.2017