Двоє чоловіків потрапили до реанімації з ботулізмом.

 

Двох чоловіків із Сокальського району госпіталізували до Львівської обласної інфекційної лікарні з діагнозом "ботулізм".

 

Про це повідомляє видання ZAXID.NET з покликом на головного епідеміолога Львівщини Наталію Тімко.

 

Чоловіки 1958-го і 1959 року народження споживали м’ясні консерви домашнього приготування і за деякий час їм стало зле. Спершу їх доправили до районної лікарні, а звідти – до Львова. Зараз обоє пацієнтів у реанімації, їхній стан важкий.

 

Для запобігання фатальним наслідкам пацієнтам слід ввести сироватку від ботулізму – проте препарату в лікарні немає. Медики чекають, коли сироватка надійде з Києва після звернення до Міністерства охорони здоров'я. Наразі лікарі роблять усе, що в їхніх силах, для порятунку хворих.

 

Зі слів Наталії Тімко, цього року ботулізм діагностували вже у семи мешканців області. Усі занедужали через вживання м’ясних консервів домашнього приготування.

 

В Україні ж цьогоріч захворіло вже понад 90 осіб. Через відсутність сироватки дев’ятеро пацієнтів померло.

 

Ботулізм – це гостра токсикоінфекція, викликана паличкою Clostridium botulinum і її токсином, що міститься в неправильно приготовлених і збережених консервах. У людей, які спожили продукти, заражені паличкою ботулізму, спершу виникає слабкість, запаморочення, головний біль, сухість в роті. Може бути нудота, блювота, випорожнення. Протягом декількох годин або кількох діб з’являються симптоми ураження нервових центрів головного мозку, про що свідчать порушення зору (двоїння в очах, сітка перед очима, розширення зіниць, біль та труднощі при русі очних яблук). Пізніше виникає ураження дихального центру, відтак може настати розлад дихання і смерть від задухи.

 

22.08.2017