Містян кличуть в підземелля на перегляд фільму про Йосифа Сліпого.

 

20 серпня у підземеллі Преображенської церкви у Львові покажуть унікальний фільм про життя Патріарха Йосифа Сліпого «Справа Рифи», передає Твоє місто.

 

Захід розпочнеться о 13 год. на вул. Краківській, 21. Вартість показу – добровільна пожертва для зйомок наступних фільмів.

 

Фільм «Справа Рифи» охоплює період з 1945-го до 1963-го року та розкриває невідомі обставини арешту, ув’язнення та звільнення Йосифа Сліпого. Особливу увагу приділено історичним подіям та визначним особистостям того періоду та їхньому впливу на долю патріарха. Героями фільму стали папа Іван ХХІІІ, президент США Джон Кеннеді, генеральні секретарі ЦК КПРС Йосип Сталін та Микита Хрущов.

 

Назву стрічці дала агентурна справа «Рифи», яку зберігають в архіві СБУ України. У 33-х томах справи докладно задокументовано, як радянська влада розробляла та втілювала в життя план знищення Української Греко-Католицької Церкви та її Глави Йосифа Сліпого. Ці документи, які радянська репресивна система дбайливо збирала та зберігала, стали основою фільму. До стрічки увійшли свідчення учасників та очевидців подій, коментарі істориків із України, Італії, США, унікальні кадри кінохроніки, які знімальна група розшукала в українських та іноземних кіноархівах. Автор фільму свідомо уникає пафосу, штампів та особистих оцінок, надавши можливість говорити про подвиг та незламність патріарха Йосифа Сліпого документам та очевидцям подій.

 

Роботу над фільмом розпочали 2015 року, зйомки проводили в Україні, Італії, Сполучених Штатах Америки. Прем’єра відбулася у березні 2017 року.

17.08.2017