Сьогодні, 15 серпня, на Личаківському кладовищі делегації України, Польщі та США урочисто відзначили День польського війська. Військові-іноземці, які навчають українських бійців на Яворівському полігоні, поклали квіти до могил «Львівських орлят», передає ІА ZIK.

 

Серед присутніх були представники польських громадських організацій, група польських та американських військових, представники Генерального консульства Республіки Польща у Львові та чиновники Львівської міськради.


День польського війська у Львові. Фото: ЗіК
 

Керівник відділу співпраці поляків в Україні Консульства Польщі у Львові Мар’ян Орліковскі розповів про особливість цього дня для свого народу.

 

«Це скромна урочистість, але дуже важлива для поляків. Адже 15 серпня 1920 року була Варшавська битва, яка положила край наступу більшовицького війська на Захід. Ми її називаємо «чудом над Віслою». Адже все йшло до того, що росіяни переможуть, однак перемогли поляки. Це є також релігійне свято, сьогодні день Діви Марії у католицькому світі. Тому це свято є як патріотичним, так і духовним», – розповів Мар’ян Орліковскі.

 

Делегація зі США поклала квіти до гробниці американських пілотів, які служили в ескадрильї польського війська тих часів і поховані на Польському військовому цвинтарі.

 

Польський військовий цвинтар 1918-1920 рр. облаштований перед Другою світовою війною. Тут поховано 2859 вояків. Більшість з них загинули під час українсько-польської війни 1918-1920 рр. Невелика кількість – у 1919-1920 рр. у боях проти більшовиків, а решта похованих – учасники бойових дій, що померли своєю смертю у 20-30-х роках.

 

Цей пантеон споруджували і впорядковували до 1939 р., згідно з проектом студента V курсу відділення архітектури "Львівської політехніки", чеха за походженням, Рудольфа Індруха (1892-1927). Як і більшість українських, австрійських, німецьких цвинтарів, польський меморіал зруйнували і пограбували після закінчення Другої світової війни.

 

З 1989 р. почалися відновлювально-реставраційні роботи, фінансовані польським урядом та коштами, зібраними в середовищі польської діаспори. У червні 2005 р. відбулися урочистості з нагоди відкриття та освячення меморіалу на найвищому державному рівні, за участі Президента України Віктора Ющенка та Президента Польщі Алєксандра Кваснєвського.

 

Як повідомляв Z, нещодавно розгорівся скандал через наміри польського міністерства внутрішніх справ зобразити Цвинтар орлят на сторінках нових польських паспортів.

15.08.2017