Дональд Трамп пригрозив Венесуелі військовою інвазією.

Такою була реакція глави Білого дому на стрімке поглиблення політичної кризи в латиноамериканській країні, яке вилилося у численні жертви серед мирних мешканців.

 

 

«Люди страждають і вмирають. У нас є багато варіантів для Венесуели, включно з евентуальним військовим втручанням, якщо це буде потрібно», – процитувала інформаційна аґенція Reuters слова Дональда Трампа, мовлені на зустрічі з журналістами в суботу, 12 серпня.

 

Що саме американський президент мав на увазі, він не пояснив. Адміністрація Білого дому поки що теж не прокоментувала його заяву. Представники Пентагону повідомили, що досі не отримували жодних наказів щодо Венесуели від Білого дому.

 

Тим часом на погрозу Трампа встиг відповісти Каракас. Міністр оборони Венесуели Владімір Падріно Лопес (Vladimir Padrino López),виступаючи на державному телебаченні, назвав слова Трампа «актом безумства». У міністерстві закордонних справ Венесуели повідомили, що готують офіційну відповідь на заяву американського президента.

 

За останні дні градус насильства у Венесуелі стрімко зріс. ООН звинуватила венесуельську владу в насильстві над громадянами. За даними спеціальної моніторингової групи ООН, в ході розпочатих у квітні протестів у Венесуелі вже загинуло щонайменше 124 людей. При цьому в 46-ти випадках винні поліціянти, в 27-ти – збройні проурядові угруповання, ще вісім загиблих – це самі силовики. Відзначають випадки катування затриманих демонстрантів газом і електрошокерами. Зафіксовано також факти насильства над представниками ЗМІ. «Учасників протестів у цій латиноамериканській країні незаконно відправляють під військовий трибунал і катують у місцях позбавлення волі», – заявили в Організації Об’єднаних Націй.

 

Уряд президента Ніколаса Мадуро долив олії у вогонь створенням нового законодавчого органу – Конституційної Асамблеї, юрисдикції якого не визнає чинний парламент. 

12.08.2017