Федерація профспілок зірвала засідання НКРЕКП щодо абонплати за газ.

 

Національна комісія, що здійснює регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП), не змогла на сьогоднішньому засіданні ухвалити проекту нової методики розрахунку тарифу (абонплати) за послуги облгазів, передає Уніан.


Комісія не ухвалила проекту, бо її голова Дмитро Вовк закрив засідання через активність представників Федерації профспілок України.

 

Перед закриттям засідання начальник Департаменту регулювання відносин у нафтогазовій сфері Тетяна Рябуха розповіла про проект: згідно з запропонованими змінами, тариф на послуги з розподілу газу (абонплату) пропонують розраховувати не з огляду на максимальну приєднану потужність, тобто максимальне споживання газу всіма приладами споживача (як це пропонували раніше), а на основі замовленої потужності, яку визначить комісія.

 

«Пропонуємо перехід від технічної потужності, яка на сьогодні передбачена нормативними документами, до замовленої потужності», – сказала вона, додавши, що для побутового споживача, у якого є лише газова плита (незалежно від наявності або відсутності лічильника), замовлена потужність становитиме 1, 2 куб. м на годину, тоді як раніше було 2,5 куб. м на годину.

 

Згідно з проектом, для інших категорій споживачів (у яких крім плити може бути газова колонка або котел) було запропоновано такі діапазони замовленої потужності: до 2,5 куб. м на годину; від 2,5 до 4 куб. м на годину; від 4 до 6 куб. м на годину; від 6 до 10 куб. м на годину; від 10 до 16 куб. м на годину.

 

Своєю чергою, експерт з питань ринку природного газу і президент експертної організації «Спілка учасників лібералізації газового ринку» Олег Бакулін заявив, що пропозиції НКРЕКП суперечать самому принципу замовної потужності, оскільки її значення має визначати, а потім і замовляти в облгазі безпосередньо споживач, а не регулятор.

04.08.2017