Росія планує покарати Польщу за демонтаж радянських пам'ятників.

Влада Російської Федерації погрожує запровадити щодо поляків як персональні, так і економічні санкції.

 

 

«Треба і санкції запровадити щодо авторів закону, котрі його просували і лобіювали, і перервати економічні відносини між російськими і польськими регіонами. Я підтримаю будь-які санкції, які будуть запропоновані», – так у понеділок, 31 липня, прокоментував ці ініціативи для російської газети «Известия» перший заступник голови комітету Ради Федерації Росії з міжнародних справ Володимир Джабаров.

 

В МЗС Росії, своєю чергою, заявили, що «недружні дії Варшави в будь-якому випадку не залишаться без наслідків», – повідомило Polskie Radio. У російському зовнішньополітичному відомстві зазначили, що тему «незаконного знесення радянських пам'ятників у Польщі» порушуватимуть під час контактів як з поляками, так і з іншими партнерами Росії. У число міжнародних майданчиків, на яких обговорюватимуть проблему, входять, за словами представників МЗС Росії, ОБСЄ, Рада Європи і Організація договору про колективну безпеку.

 

«Польська влада повинна розуміти, що її недружні дії в меморіальной сфері не залишаться без наслідків. Щодо польської сторони буде вжито адекватних заходів у відповідь, які можуть мати асиметричний характер», – наголошено в коментарі департаменту інформації російського МЗС.

 

Ще раніше, 25 липня, Рада Федерації запропонував президентові Росії Володимиру Путіну обмежити співпрацю з Польщею через закон про декомунізацію, який, власне, й передбачає знесення пам'ятників радянської доби, а також запровадити санкції проти парламентарів, котрі його ініціювали.

 

Деякі російські політики останнім часом заявляли в пресі про доцільність «дзеркальних» заходів щодо Польщі. Як зазначив на нещодавній прес-конференції в Москві глава комітету з міжнародних справ Ради Федерації Костянтин Косачов, Росія, наприклад, може перестати доглядати за польськими меморіалами, очевидно, маючи на увазі комплекси «Катинь» і «Мідне». Сенатор також додав, що до меморіальних місць може бути зараховане і місце під Смоленськом, де 2010 року сталася катастрофа авіалайнера президента Польщі Лєха Качинського.

 

Нинішній президент Польщі Анджей Дуда затвердив нову редакцію закону про декомунізацію 17 липня. Документ, зокрема, передбачає демонтаж радянських пам'ятників по всій країні, включно з бюстами і пам'ятними табличками. Нові норми набудуть чинності у жовтні цього року.

31.07.2017