Верховний суд Росії збільшив термін ув'язнення Зейтуллаєву до 15 років.

 

Верховний суд Росії у четвер, 27 липня, збільшив термін позбавлення волі фіґурантові севастопольської "справи Хізб ут-Тахрір" Руслану Зейтуллаєву до 15-ти років з обмеженням на рік після відбуття.

 

Про це повідомляє "Радіо Свобода".

 

 

На засіданні Зейтуллаєв спростував звинувачення, висунуті проти нього, і заявив, що вони "будуються на свідченнях якихось засекречених свідків".

 

Також він оголосив про безстрокове голодування.

 

"Сьогодні мене судять за тероризм у справі, де немає ні слова про вибухові речовини, теракти, де є тільки розмови. Звинуваченню однаково, що це абсурд. Головне – красиво зачитати текст, заготовлений заздалегідь. Раз вже ми так багато говоримо про тероризм, я хочу сказати голосно: «Ні тероризму!» Зупиніть це свавілля. Ми мусульмани – так, кримські татари – так, але не терористи. А ваші дії спрямовані на придушення інакомислення. Ну скажіть про це чесно, не лукавте", – сказав Зейтуллаєв. 

 

Він звернувся до кримських татар із закликом бути разом і залишатися у Криму. "Хоча недоброзичливці хочуть нас розділити на групи і клани, щоби стравити потім, дати одним гроші, а інших зробити вигнанцями; сподіваюся, це їм не вдасться. Не звертайте уваги на сьогоднішню реальність: обшуки, затримання, тюремні терміни й заборони. Навіть якщо вони посадять весь народ, увесь інший світ побачить цю несправедливість, а наш народ стане прикладом для наслідування – і зрештою стане сильнішим", – сказав Зейтуллаєв.

 

"Ті, хто порушує міжнародне право, – відповідатимуть, навіть якщо їм зараз здається це смішним. Всьому настає кінець, і цій несправедливості прийде кінець. Тому залишайтеся, а ті, хто виїхав, повертайтеся і змінюйте рідний Крим, тому що тільки ви можете це робити", – додав він.

 

Руслан Зейтуллаєв висловив сподівання на те, що його сім'я пишатиметься ним, і нагадав, що був будівельником і батьком трьох дітей, поки пропаганда "не зліпила з нього терориста".

 

Він також зазначив, що визнаний правозахисними організаціями політичним в'язнем і разом з адвокатами оскаржуватиме вирок.

 

26 квітня Північно-Кавказький окружний військовий суд у Росії засудив фігуранта "справи Хізб ут-Тахрір" Руслана Зейтуллаєва до 12-ти років позбавлення волі. Північно-кавказький окружний військовий суд 7 вересня 2016 року визнав Зейтуллаєва винним в "участі в терористичному угрупованні" і засудив його до семи років позбавлення волі. Російська прокуратура оскаржила це рішення у Верховному суді Росії, і справу знову направили до Північно-кавказького окружного військового суду на перегляд. Слідчі органи наполягали, щоби Зейтуллаєва визнали не учасником, а організатором терористичного угруповання.

 

Захисники заарештованих і засуджених у "справі Хізб ут-Тахрір" кримчан вважають їхнє переслідування вмотивованим за релігійною ознакою. Адвокат Еміль Курбедінов зазначає, що російські правоохоронні органи переслідують у цій справі переважно кримських татар, а також українців, росіян, таджиків, азербайджанців та кримчан іншого етнічного походження, які сповідують іслам.

 

Представники міжнародної ісламської політичної організації "Хізб ут-Тахрір" називають своєю місією об'єднання всіх мусульманських країн в ісламському халіфаті, але вони відкидають терористичні методи досягнення цього і кажуть, що зазнають несправедливого переслідування в Росії. У Росії в 2003 році заборонили "Хізб ут-Тахрір", включивши організацію до списку 15-ти об'єднань, названих "терористичними".

 

27.07.2017