ЄУ розпочинає формальну процедуру перевірки польської судової реформи.

Рішення провести її Єврокомісія ухвалила в середу, 26 липня.

 

                                           міністр юстиції Польщі Збіґнєв Зьобро

 

Передовсім перевірки на відповідність законодавству Європейської Унії зазнає закон про суди загальної юрисдикції. Поки що він єдиний з трьох законів пакету реформи судочинства в Польщі почав діяти, оскільки його схвалили дві палати польського парламенту, а у вівторок, 25 липня, підписав президент Анджей Дуда. «Щойно текст закону буде опубліковано в пресі, Варшава отримає відповідне сповіщення з Брюсселя», – процитувало слова віце-президента Єврокомісії Франса Тіммерманса Polskie Radio.

 

Новий закон дає міністрові юстиції РП, котрий одночасно обіймає посаду генерального прокурора, право самостійно призначати і звільняти голів судів. Критики реформи, серед іншого, попереджають про небезпеку впливу генпрокурора на суди і суддів.

 

Напередодні Франс Тіммерманс привітав застосування Дудою свого права вето щодо двох інших законів з пакету реформи судочинства – про реорганізацію Верховного суду і про Національну раду суддівства. Тіммерманс попередив, що як тільки уряд почне звільняти суддів Верховного суду, Брюссель зразу ж застосує процедуру за сьомою статтею Лісабонського договору ЄУ, яка передбачає санкції аж до позбавлення країни-порушниці права голосу в Європейській раді.

 

Коментуючи рішення Єврокомісії, міністр юстиції Польщі Збіґнєв Зьобро (Zbigniew Ziobro) заявив, що поляки заслуговують на більшу повагу з боку Брюсселя. «Хотів би попросити пана Тіммерманса, щоб він припинив з таким нахабством і зарозумілістю говорити про Польщу до Польщі й поляків. Ми очікуємо і категорично вимагаємо поваги», – зазначив міністр під час прес-конференції в парламенті.

 

 «Ми не реагуватимемо на шантаж з боку чиновників ЄУ», – заявив офіційний речник уряду Польщі Рафал Бохенек (Rafał Bochenek), коментуючи заяви з Брюсселя. На його думку, всі ухвалені закони не виходять за рамки конституції і демократичних норм.

26.07.2017