Колишній президент Грузії та екс-очільник Одещини Міхеїл Саакашвілі втратив українське громадянство.

 

Про це повідомляє ТСН.ua з покликом на Державну міграційну службу України.

 

Саакашвілі втрачає громадянство на підставі п.2 ст.19 Закону "Про громадянство", а саме – через неправдиві дані, вказані в анкеті: у документах, які заповнював колишній голова Одеської ОДА, йшлося про те, що він не перебуває під слідством в Україні чи за її межами – хоча в той час на території Грузії Саакашвілі було заочно заарештовано. 

 

У міграційній службі зазначають – щодо Саакашвілі запит до ГПУ надіслав нардеп Андрій Лозовой, прокуратура ж звернулася до служби. За запитом Комісія з питань громадянства ухвалила рішення про припинення громадянства. Інформацію також поширили з покликом на власні джерела сайти Obozrevatel.com та Strana.ua.

 

На сайті Державну міграційну службу України з'явилась інформація під заголовком "Президентом України видано указ про втрату громадянства України", в якій йдеться про те, що "матеріали стосовно Міхеіла Саакашвілі надані Генеральною прокуратурою України, які отримані від грузинської сторони, опрацьовані Державною міграційною службою України, направлені на розгляд Комісії з питань громадянства при Президентові України, та у встановленому порядку розглянуті на засіданні Комісії." Про рішення комісії не повідомляється, натомість повідомлено, що "у період з 2012 по 2017 років указами Президента України оформлено втрату громадянства стосовно 314 осіб".

 

Порошенко надав українське громадянство Саакашвілі наприкінці травня 2015 року. Тоді Міхеїла призначили головою Одеської ОДА.

 

У грудні 2015 року Саакашвілі позбавили громадянства Грузії.

 

Політик попрацював на посаді голови ОДА півтора року, а потім подав до демісії з гучними звинуваченнями в бік Президента та його оточення.

 

 

26.07.2017