Туреччина придбає в Росії зенітно-ракетні комплекси С-400.

Про це у вівторок, 25 липня, повідомив турецький президент Реджеп Таїп Ердоґан, виступаючи на засіданні парламентської фракції «Партії справедливості і розвитку».

 

 

Лідер Туреччини зазначив, що контракт на поставку систем ППО вже підписано. «Кроки вже зроблені, і документи з Росією щодо С-400 підписані. Якщо на те буде воля Аллаха, ми побачимо комплекси С-400 в нашій країні», – процитувало його слова видання The Hurriyet.

 

За даними високопоставленого джерела з середовища турецьких військовиків, ішлося про чотири дивізіони системи на загальну суму близько 2,5 мільярда доларів. Два дивізіони повинні бути передані Росією упродовж наступних двох років з моменту підписання контракту. А ще два ЗРК будуть зібрані вже у Туреччині.

 

Ще раніше ЗМІ з покликом на джерела в турецькому та російському урядах повідомляли, що умови угоди з постачання С-400 до Туреччину узгоджені. У березні 2017 року стало відомим, що питання про постачання ЗРК піднімалося на перемовинах Путіна і Ердоґана. Тоді лідери двох країн зійшлися на можливості поставок в Анкару систем протиповітряної оборони С-400.

 

Щоправда, міністр оборони США Джеймс Меттіс, коментуючи раніше ці повідомлення, висловив сумнів щодо сумісності російських зенітних ракетних систем із технікою блоку НАТО, учасником якого є Туреччина.

 

Зенітно-ракетний комплекс С-400 призначений для ураження літаків стратегічної і тактичної авіації, балістичних ракет й інших повітряних цілей на відстані до 400 км.

 

25.07.2017