Німеччина оголосила про намір проводити жорсткіший курс щодо Туреччини.

Відповідну заяву зробив міністр закордонних справ Німеччини Зіґмар Ґабріель (Sigmar Gabriel).

 

                Зіґмар Ґабріель і його турецький колега Мевлют Чавушоглу

 

Як заявив у четвер, 20 липня, в Берліні глава німецького зовнішньополітичного відомства, підставою для зміни курсу стали арешти німецьких журналістів і правозахисників у Туреччині. Ґабріель зазначив, що рішення було ухвалене після узгодження з бундесканцлеркою Анґелою Меркель (Angela Merkel) і головою Соціал-демократичної партії Німеччини Мартіном Шульцом (Martin Schulz), – повідомило видання Spiegel Online.

 

За словами міністра, зокрема, переглянуть умови, на яких Німеччина надає Туреччині інвестиційні кредити і економічну допомогу, наприклад, у вигляді державних гарантій під кредити. «Окрім того, слід переглянути надання допомоги Європейської Унії в рамках підготовки Туреччини до вступу до ЄУ», – сказав Ґабріель. Окрім цього, МЗС Німеччини, за словами шефа відомства, посилює свої рекомендації про безпеку для громадян ФРН, котрі бажають відвідати Туреччину.

 

«Відносини з Туреччиною неможливо розвивати як раніше. На кожне нове загострення з боку Анкари уряд Німеччини намагався реагувати спокійно, сподіваючись, що турецька влада почне діяти розумно. І щоразу в Берліні були розчаровані», – пояснив Ґабріель. Він також нагадав про недавній арешт в Стамбулі німецького громадянина, правозахисника Петера Штойдтнера (Peter Steudtner) і ще п'яти його колег, котрих турецька влада звинуватила в підтримці терористичної організації. Кілька місяців тому за схожим звинуваченням в Туреччині був заарештований кореспондент німецького видання Die Welt Деніз Ючель (Deniz Yücel), який досі перебуває в камері попереднього ув'язнення.

20.07.2017