У тронній залі замку відзначили 80-річчя Роалда Гоффмана, лауреата "Нобеля".

 

У тронному залі Золочівському замку відбулися наукові дискусії, присвячені 80-річчю з дня народження Роалда Гоффмана – лауреата Нобелівської премії з хімії 1981 року, котрий народився у Золочеві.

 

Про це повідомляє прес-служба Золочівської РДА.

 

Гоффман у Золочеві, 2015 рік

 

Під час зборів відбулося урочисте спецпогашення художньої марки до ювілею Гоффмана. Цього ж дня у місті Золочеві, на вулиці Бандери, 8, відкрили інформаційну дошку на "будинку Гоффмана".

 

Роалд Гоффман – американський хімік, поет, драматург і філософ. Народився 18 липня 1937 року в Золочеві у родині інженера Гілеля Сафрана та вчительки Клари. Названий на честь норвезького дослідника Руала Амундсена.

 

Згідно з довідкою "Вікіпедії", з початком гітлерівської окупації (1941 рік) Сафрани опинилися в нацистському таборі для євреїв, звідки 1943 року їм вдалося втекти. Батька, який залишився у таборі, нацисти звинуватили в організації масової втечі й розстріляли. Решту родини переховував на горищі школи український вчитель в Уневі Микола Дюк (Дзюк).

 

Після приходу совєцької армії родина виїхала до Кракова, звідти – до Німеччини й згодом до Австрії (табори для "переміщених осіб"), а в 1949 році – до США.

 

Гоффман закінчив Колумбійський університет зі ступенем бакалавра медицини, у Гарвардському університеті отримав ступінь доктора хімії.

 

Основні наукові дослідження Гоффмана стосуються хімічної кінетики та вивчення хімічних реакцій. У 1981 році спільно з японським ученим Фукуі Кен'іті здобув Нобелівську премію з хімії "за розробку теорії протікання хімічних реакцій".

 

Член Національної академії наук США, Американської асоціації фундаментальних наук, Міжнародної академії квантово-молекулярних досліджень, Американського фізичного товариства. Почесний доктор Королівського технологічного інституту в Швеції і Йєльського університету.

 

Є автором 5 поетичних збірок, 114 окремо надрукованих поем і 3 театральних п'єс.

 

Вільно володіє англійською, німецькою, російською, французькою та шведською мовами, чудово розуміє українську та польську.

 

Цікавиться життям своєї Батьківщини, кілька разів відвідував Золочів та Унів. "Україна — обітована земля мого серця", – написав у листі до Золочева.

 

У 2013-му був серед інтелектуалів, котрі підписали звернення світової академічної спільноти на підтримку українського Євромайдану.

 

 

19.07.2017