Студент знайшов на смітнику історичні артефакти.

Учора, 12 квітня, на сміттєзвалищі у Золочеві, в землі, вивезеній під час ремонтних робіт з центру міста, знайдено фрагменти старовинної кераміки, дубові палі та людські останки, передає Золочів.нет.

 

На знахідки натрапив студент Тернопільського державного педагогічного університету Анатолій Чекінда, який сконтактувався із науковими працівниками Золочівського замку, які виїхали на місце події.

 

«З першого погляду дуже складно сказати чи це саме те, що може бути сенсацією. Мова йде про дерев’яні загострені палі, які, ймовірно, є тими ще найдавнішими свідками писаної історії Золочева, легендарної історії Золочева про давнє Радече», – розповіла директор Золочівського замку Надія Гупало.

 

Також у землі знайдено кулю, монету, ґудзики та інше.

 

У часи давньоруського Пліснеська (15 км від Золочева) на місці Золочева існувало легендарне Радече, зруйноване ворожими набігами на початку XIII ст. Жителі, які залишилися живими, поховалися у навколишніх болотах. Там вони будували житло, пересувалися ж, прокладаючи шлях за допомогою вбитих у болото дубових палей.

 

На початку XX ст. у Золочеві прокладали водопровід і знайшли дубові «стежки», законсервовані у торфовищі. Визначити давність знайденого і чи мають артефакти відношення до Радече, мають археологи.

13.04.2016