Вашингтон, можливо, готовий залишити Башара Асада при владі.

Про такі радикальні зміни настроїв у Білому домі написало у п'ятницю, 7 липня, американське онлайн-видання The Daily Beast, покликаючись на власні джерела в адміністрації президента й Конгресі США.

 

 

Як подає The Daily Beast, новий план Вашингтона щодо врегулювання ситуації в Сирії, розроблений американським держсекретарем Рексом Тіллерсоном, передбачає збереження влади президента країни Башара Асада, створення запропонованих Росією зон безпеки, а також використання російської військової поліції для їхнього патрулювання.

 

Мета нової стратегії –  не дати бойовикам «Ісламської держави» повернутися на вже відвойовані в них території, а згодом й остаточно ліквідувати це терористичне угруповання. Таким чином влада США намагається врахувати негативний досвід в Іраку, який засвідчив: якщо не патрулювати звільнених територій, заколотники повернуться на них.

 

Як пояснив виданню один високопоставлений співробітник Білого дому, США не планують передавати відвойовані в «Ісламської держави» території режиму Асада, але й не мають наміру дислокувати на них власні сили. Передбачається, що контроль над ситуацією там здійснюватимуть союзники США в Сирії, а патрулюванням територій, підконтрольних Асаду, може зайнятися російська військова поліція, як це сталося в Алеппо.

 

Очікується, що зазначений план буде обговорено на першій зустрічі президентів США і РФ Дональда Трампа і Володимира Путіна, яка відбудеться 7 липня в Гамбурзі на марґінесі саміту G20.

 

Підтверджень інформації щодо існування такого плану з американських офіційних джерел не надходило.

07.07.2017