Європарламент проголосував за створення Прокуратури ЄУ.

Передбачають, що нова міжнародна правоохоронна структура розпочне свою роботу 2020 року.

 

 

Рішення про створення Прокуратури Європейської Унії депутати Європарламенту ухвалили в середу, 5 липня. У роботі нової структури братимуть участь попервах лише 20 країн-членів ЄУ – повідомило видання Kurier.

 

До завдань прокуратури ЄУ входитиме боротьба з багатомільярдним транскордонним шахрайством у фінансовій сфері, зокрема корупцією, відмиванням грошей і махінаціями з європейськими фінансовими ресурсами. За даними Європейської комісії, тільки від транскордонного шахрайства з ПДВ економіка ЄУ щорічно зазнає збитків на суму близько 50 мільярдів євро.

 

Розслідування фінансових злочинів і ухвалення вироків традиційно входить в обов'язки національних інститутів прокуратури. Дебати про створення загальноєвропейської прокуратури тривали упродовж багатьох років, оскільки не всі 28 країн ЄУ були згодні передати повноваження національних органів юстиції структурі Євроунії.

 

Поки що від активної співпраці утримуються Угорщина, Польща, Нідерланди, Швеція та Мальта. Проте вони зможуть долучитися до проекту згодом. З огляду на специфіку національного законодавства, до участі в Європейській прокуратурі не зможуть долучитися Данія, Ірландія, а також Велика Британія, котра й так розпочала процес виходу з ЄУ.

05.07.2017