Голова ПАРЄ вважає, що кампанію його цькування організувала Україна.

Про це йдеться в заяві, яку Педро Аґрамунт оголосив для преси з приводу ініціювання його відставки.

 

 

«Очевидно, що ця кампанія організована українською делегацією (в ПАРЄ – Z) у зв'язку з їхніми національними інтересами проти Росії, і соціалістами, а також ультралівими заради політичного шансу. Протягом всього мого мандата я відкрито захищав конструктивний діалог з усіма країнами, в тому числі з Росією, яка є членом Ради Європи», – йдеться в заяві, яку цитує радіо Deutschlandfunk.

 

Парламентська асамблея Ради Європи в пятницю, 30 червня, зареєструвала пропозицію про припинення повноважень Педро Аґрамунта як президента Парламентської асамблеї Ради Європи. Під цією ініціативою підписалися 160 депутатів, що є абсолютним рекордом для реєстрації документа в ПАРЄ. Секретаріат Асамблеї зобов'язаний опублікувати цей документ протягом 24-х годин, після чого процедура відставки буде вважатися офіційно запущеною. У такому разі голосування за відставку Аґрамунта може відбудутися 9 жовтня, на відкритті наступної сесії Асамблеї.

 

Скандал навколо Аґрамунта розгорівся після його поїздки до Сирії 20 березня цього року і зустрічі зі сирійським президентом Башаром Асадом. Причому Сирію він відвідав разом із делегацією російських депутатів на російському військовому гелікоптері. За його словами, цю поїздку він здійснив не як голова ПАРЄ, а як іспанський сенатор.

 

Ціла низка депутатів, котрі репрезентують практично всі основні фракції ПАРЄ, звинуватили Аґрамунта в тому, що його зустріч зі сирійським диктатором завдала серйозної шкоди репутації Ради Європи. 24 квітня Аґрамунт, відкриваючи роботу Асамблеї, визнав, що його поїздка до Сирії була «помилкою» і попросив вибачення, додавши, що не очікував такої бурхливої реакції депутатів. Однак багато депутатів ПАРЄ зажадали його відставки.

 

Оскільки не існує правового механізму, який дозволяє відправити президента ПАРЄ до демісії без його згоди, то Бюро Асамблеї винесло йому вотум недовіри, позбавивши його права здійснювати офіційні поїздки, брати участь від імені ПАРЄ в офіційних заходах, а також виступати від імені Асамблеї.

 

Педро Аґрамунт обіймає посаду голова Парламентської асамблеї Ради Європи з січня 2016 року. Він є членом Сенату Іспанії з 1993 року від Валенсійського автономного співтовариства.

 

Аґрамунт неодноразово дозволяв собі відверто пропутінські висловлювання. Зокрема він активно закликав до зняття санкцій з російської делегації ПАРЄ. Нагадаємо, що ще 2014 року ПАРЄ через анексію Криму Росією ухвалила резолюцію, якою позбавила російську делегацію права голосу на сесії. Окрім того, міжнародні громадські організації, котрі займаються виявленням корупції у владі, неодноразово згадували Аґрамунта як шанувальника коштовних подарунків від окремих фірм і держав.

30.06.2017