Під Чорнобилем горить ліс.

 

У зоні відчуження довкола Чорнобиля горить ліс. Протягом ночі на 30 червня рятувальники зменшили площу пожежі з 25 га до 12 га. Українські служби запевняють, що радіаційний фон не змінився.

 

Як повідомляє прес-служба Державної служби з надзвичайних ситуацій, пожежа спалахнула в обід 29 червня на території Луб’янського лісництва. Згідно з попередніми висновками ДСНС, під час проведення технологічної вирубки лісу для прокладання залізничної дороги відбулося загорання порубкових решток деревини та лісової підстилки.

 

Для боротьби з вогнем ДСНС залучила гелікоптер МІ-8 з водозливним пристроєм та два літаки АН-32П, котрі станом на ранок 30 червня здійснили вісім вильотів.

 

Загальний радіаційний фон у зоні відчуження становить 0,03-0,04 мР/год (допустимий – 0,08 мР/год).

 

Як запевняють рятувальники, загроза поширення вогню на інші лісові квартали відсутня. Підрозділи ДСП "Північна пуща" провели роботи зі створенню мінералізованих смуг. Основні зусилля спрямовані на недопущення пожежі в напрямку об'єкта "Вектор".

 

Міністр екології та природних ресурсів України Остап Семерак напередодні оцінив пожежу як "досить масштабну". Водночас він спростував інформацію, підхоплену російськими медіями, про значне підвищення рівня радіації. "Прошу журналістів бути пильними і не розповсюджувати фейки", – прокоментував Семерак на своїй сторінці у Facebook.

 

Очільник міністерства повідомив, що ДНСН здійснює свою роботу "у повній мірі". Для запобігання пожежам у зоні відчуження проводиться і підтоплення територій, і планові рубки пожежозахисних смуг.

 

30.06.2017