Сумніви щодо «Дев'ятої планети»

 

Гіпотеза про те, що на зовнішніх околицях Сонячної системи може бути ще одна планета, причому вдесятеро важча за Землю, непокоїть учених вже кілька років. Небесні тіла у поясі Койпера поводяться так, наче зазнають гравітаційного впливу з боку невидимого масивного тіла. Утім, тепер в цьому є сумніви. 

 

"Дев'ята планета" в уяві художника.

 

Аналіз чотирьох крижаних тіл, відкритих у зовнішній Сонячній системі, не вказує на жодні ознаки того, що на них впливає невидима планета, яка ховається десь поза орбітою Нептуна. Ця знахідка спростовує гіпотезу «Дев’ятої планети», яку висунули у 2014 р. на основі аналізу розподілу орбіт об’єктів поясу Койпера. Такого висновку дійшла команда астрономів у статті, опублікованій 16 червня на сервісі препринтів arXiv.

 

Чотири нових тіла виявила команда дослідників за допомогою 3,6-метрового телескопа на горі Мауна-Кеа на Гаваях. Ці вчені працюють у рамках наукового співробітництва «Огляд походження зовнішньої Сонячної системи» (Outer Solar System Origins Survey, OSSOS), яке вивчає Сонячну систему далі Нептуна. Об’єкти, що привернули до себе увагу дослідників, обертаються у зовнішній частині поясу Койпера на гігантських еліптичних орбітах завдовжки 250 астрономічних одиниць (1 а. о. дорівнює відстані від Землі до Сонця або ~ 150 млн км). Нептун, для порівняння, знаходиться на відстані 30 а. о. На сьогодні відомо дванадцять об’єктів, які обертаються так далеко від Сонця, зокрема чотири тіла, виявлені дослідниками з OSSOS.

 

Основні аргументи на користь гіпотези «Дев’ятої планети» ґрунтуються на тому, що шість із цих тіл згруповані у кластери. Дві дослідницькі команди на основі багатьох спостережень за цими об’єктами висунули припущення, що якесь масивне тіло, яке, за розрахунками, має бути вдесятеро важче за Землю, впливає на них своєю гравітацією і змушує обертатися таким дивним способом.

 

Утім, вчені погоджуються, що ці спостереження не були досконалими, каже Корі Шенкмен, астроном з Університету Вікторії у Канаді та провідний автор останнього дослідження. Дані обох команд могла спотворити погана видимість через несприятливі погодні умови в певні місяці року, а також той факт, що за об’єктами поясу Койпера простіше спостерігати подалі від площини Чумацького шляху. Як наслідок, виникає ілюзія, що в одних ділянках неба часто можна побачити більшу кількість тіл, ніж в інших, хоча вони насправді розподілені там порівну. Ці похибки можна зрівноважити за допомогою статистичних методів, проте жодна з команд, які висловили припущення про існування «Дев’ятої планети», їх не застосовувала.

 

Науковці OSSOS переконані, що саме ці похибки змусили їх колег повірити, що об’єкти поясу Койпера зібрані в кластери, з чого можна зробити висновок про гравітаційний вплив з боку невидимого тіла. «Вони побудували цей аргумент на спостереженнях, в яких не врахували похибок. А це дуже небезпечна гра», – каже астроном з Національної науково-дослідницької ради Канади Саманта Ловлер.

 

Три об’єкти, які виявили астрономи з OSSOS, на перший погляд, також оберталися у двох попередньо ідентифікованих кластерах. Але коли врахували всі можливі похибки, докази цього зникли – каже Корі Шенкман.

 

За словами астронома з Університету Арізони у м. Туксон Рени Мальхотри, дослідження OSSOS знижує ймовірність існування «Дев’ятої планети» з такими розмірами і на такій відстані, про які раніше йшлося. Однак, за її словами, воно аж ніяк не доводить, що кластери в поясі Койпера – це ілюзія, зумовлена суто похибками астрономічних спостережень. Тож можливість існування «Дев’ятої планети» і надалі залишається.

 

З цим погоджується астроном з Інституту Карнегі Скот Шеппард, який одним із перших висловив гіпотезу про «Дев’яту планету». За його словами, навіть з новими уточненнями найкращим поясненням дивного вигляду об’єктів поясу Койпера є гравітаційний вплив з боку невидимого масивного тіла.   

 

Крім того, кластеризація цих тіл – не єдиний аргумент на користь цього припущення, розповідає астроном з Каліфорнійського технологічного інституту Костянтин Батигін. Їхні орбіти нахилені майже перпендикулярно до площини, в якій обертаються більшість об’єктів Сонячної системи, що також найлегше пояснити впливом невидимої планети.

 

Поки цю гіпотезу поки неможливо переконливо довести чи спростувати. Лише більше даних від теперішніх та майбутніх телескопів і космічних місій розставлять всі крапки над «і».

 


 

Орбіти найдальших спостережуваних об'єктів Сонячної системи і, зокрема, гіпотетичної «Дев'ятої планети» (червоний колір).

 

Gabriel Popkin

Solar System survey casts doubt on mysterious 'Planet Nine'

Nature, 22/06/2017

Зреферував Євген Ланюк

27.06.2017