В канадійку ледь не влучив метеорит

 

Канадійка на ім’я Рут Гамільтон ледь не стала жертвою метеорита, який пробив дах її будинку і приземлився на подушку.

 

8 жовтня о 3-й годині ночі Гамільтон, мешканка м. Ґолден, Британська Колумбія, спала у своєму ліжку, коли її раптом розбудив гучний звук і обсипало купою уламків.

 

Жінка схопилася і увімкнула світло. На подушці, де щойно лежала її голова, вона побачила камінь розміром з кулак. Про це 14 жовтня вона розповіла виданню New York Times.

 

Прокинувшись, Гамільтон одразу зателефонувала в службу 911. Поліцейський, який прибув на місце, оглянув уламок й уточнив в місцевої будівельної компанії, чи вона, бува, не проводила вибухові роботи в сусідньому каньйоні Kicking Horse.

 

Представник будівельної компанії сказав, що жодних вибухів в ту ніч не було, але там бачили «яскраве світло в небі, яке супроводжували кілька гучних ударів». Тож жінка зрозуміла, що сіруватий валун на її подушці – це, найімовірніше, «гість із космосу». Зважування згодом показало, що його маса була приблизно 1,3 кг.

 

Кожного року тисячі метеоритів не згорають атмосфері і досягають поверхні Землі, хоча більшість із них залишаються непоміченими. В історії відомо надзвичайно мало випадків, коли людина перебувала так близько до метеорита у момент падіння, як цього разу Рут Гамільтон.

 

Одним із відомих прикладів була Енн Ходжес з м. Силакоґа, штат Алабама, яку вразив метеорит 30 листопада 1954 року. В момент удару Ходжес теж спала у ліжку, проте, на відміну від Гамільтон, їй пощастило менше: відскочивши від радіопульту, метеорит розміром з м’яч для софтболу і вагою 3,8 кілограма ударив її в бік, залишивши після себе чималий синець.

 

Хоча Гамільтон фізично не постраждала, інцидент, однак, зробив на неї велике враження: «Ви міцно спите й думаєте, що ви у безпеці в своєму ліжку, аж тут раптом на вас падає метеорит», – розповіла вона. Жінка передасть камінь науковцям з факультету фізики і астрономії Університету Західного Онтаріо для досліджень, але після аналізу вона хотіла б залишити його собі на згадку.

 

 

 

Mindy Weisberger

Meteorite Crashes into Woman’s Bed in Canada

Scientific American, 15/10/2021

Зреферував Є. Л.

Зображення: BbrytfmonlineThe Golden Star

18.10.2021