Над дипломатичними установами у понеділок майорітиме кримськотатарський прапор.

 

У понеділок, 26 червня, кримськотатарський прапор майорітиме над будівлями посольств і представництв України за кордоном.

 

Про це повідомила на прес-конференції в Києві перша заступниця міністра інформаційної політики України Еміне Джапарова, інформує аґенція "Інтерфакс-Україна".

 

 

"Прапор кримських татар буде піднято на кожному посольстві сьогодні. Міністерство закордонних справ підтримало цю кампанію", – заявила Джапарова.

 

З її слів, "сьогодні це не просто прапор кримських татар – це сьогодні символ опору і відданості Україні, сьогодні він є символом України в Криму".

 

Джапарова висловила упевненість, що день прапора святкуватимуть і в Криму. З її слів, багато хто в Криму "не може відкрито носити український прапор", адже це карається російським законодавством. "Але вони носять кримськотатарський прапор як [символ] несприйняття російської дійсності", – сказала Джапарова.

 

Перший заступник міністра також зазначила, що після 2014 року, з моменту анексії Криму Росією, кількість прапорів у Криму збільшилася – на автомобілях, будинках, як стікери на блокнотах. "Для кримських татар це своєрідна спроба езоповою мовою продемонструвати свій опір", – наголосила заступниця міністра.

 

День кримськотатарського національного прапора відзначається 26 червня з 2010 року. Прапор вперше було прийнято на першому курултаї кримськотатарського народу в 1917 році і відновлено на другому курултаї після повернення кримських татар на Батьківщину; сьогодні є офіційним кримськотатарським національним прапором.

 

26.06.2017