Екстремістські партії в Німеччині позбавлено державного фінансування.

Відповідне рішення ухвалили німецькі парламентарі.

 

 

Німецький Бундестаґ переважною більшістю голосів прийняв поправку до статті 21 основного закону країни. Для ухвалення конституційної зміни необхідно було, щоби за нововведення проголосувало не менше двох третин депутатів. Зі 630-ти депутатів поправку підтримали 502, проти виступили 57, 20 утрималися – повідомило видання Bayernkurier.

 

Відтак до статті 21 основного закону Німеччини внесено уточнення у пункті про програму державного фінансування партій. У новій редакції чітко вказано, що на державні гроші не можуть розраховувати ті партії, «чиї принципи спрямовані на руйнування вільного демократичного ладу суспільства».

 

Ця поправку безпосередньо торкнеться передовсім Національно-демократичної партії Німеччини (НДПН). Навіть попри те, що в січні цього року Федеральний конституційний суд відхилив позов про заборону НДПН. «Хоча ідеологія партії суперечить цінностям конституції ФРН, у НДПН немає потенціалу для усунення демократії в Німеччині», – заявив тоді голова ФКС Андреас Фоскулє (Andreas Voßkuhle), оголошуючи постанову суду. Приміром, торік партія отримала більше мільйона євро бюджетних грошей.

 

Цього року НДПН вже не отримає державного фінансування, попри те, що її члени є депутатами у деяких ляндтаґах і органах місцевого самоврядування. «Держава не повинна фінансувати ворогів демократії», – заявив міністр юстиції Німеччини Гайко Маас (Heiko Maas), репрезентуючи поправку перед голосуванням.

23.06.2017