Літинський подав заяву про злочин на "реґіоналку" Бережну.

 

Львівський викладач, громадський активіст Святослав Літинський подав до Національної поліції заяву про злочин з боку колишньої народної депутатки від Партії реґіонів Ірини Бережної.

 

Заяву прийняли у Франківському управлінні Національної поліції у Львові, повідомив активіст на своїй сторінці у Facebook.

 

Літинський звинувачує Бережну в поширенні антиукраїнських висловлювань і приниженні українців.

 

У день отримання Україною безвізового режиму Бережна написала на своїй сторінці у Facebook, що українці продемонстрували "странноє" трактування патріотизму – "розвалити власну країну, знищити економіку, вбити 10 тисяч українців, дискримінувати мирних громадян, котрі мешкають на Донбасі, щоби, зекономивши 35 євро, звалити в Європу".

 

 

Ідея позову проти Бережної належала журналістові Майклові Щуру (творче амплуа керівника інформаційного мовлення UA:Перший Романа Вінтоніва, удостоєного нещодавно премії Кривенка). Щур пообіцяв публічну рекламу правникові, котрий допоможе притягнути "реґіоналку" до відповідальності за бздури, поширені в соціальній мережі.

 

"Якщо хтось із юристів/юридичних компаній зможе притягнути авторку посту за оцей пост до відповідальності, з мене – промо вашої фірми", – пообіцяв Щур.

 

Літинський свідомий труднощів для доведення провини Бережної. Він припускає, що правоохоронці можуть відмовити у реєстрації кримінального провадження.

 

"Спершу [у Франківському відділку] у мене захотіли додаткові пояснення. В результаті, заяву скерують за підслідністю за місцем проживання Бережної. Там також, ймовірно, не захочуть відкривати кримінальне провадження, а зареєструють як звернення. Буду змушений це оскаржити до слідчого судді і змусити поліцію заяву в реєстр внести і почали досудове слідство. І вже тоді пані Бережна точно буде змушена дати пояснення по суті і виправдовувати свої вислови", – поінформував Літинський.

 

21.06.2017