Атени заблокували резолюцію ЄУ щодо прав людини в Китаї.

Передбачалося, що документ буде репрезентований ​​наступного тижня на засіданні Ради з прав людини ООН у Женеві.

 

                                    Алексіс Ціпрас і Сі Цзіньпін

 

Країни – члени Європейської Унії вперше не змогли досягнути єдності в такому питанні, повідомила в неділю, 18 червня, інформаційна аґенція Reuters із покликом на власні джерела в Брюсселі. У резолюції, зокрема, містився заклик до свободи слова і заборони смертної кари.

 

За словами представника грецької дипломатії, Атени відмовилися проголосувати за прийняття резолюції, оскільки йшлося «про неконструктивну критику Китаю». Згідно з позицією Греції, ЄУ могла б провести з КНР дискусії з цього питання поза рамками ООН. 

 

На думку європейських дипломатів, те, що відбулося, відображає складні взаємини між КНР і Унією, котрі не знаходять повного взаєморозуміння з таких тем, як вільна торгівля або захист клімату. На думку експертів, на результат голосування могло вплинути і те, що Китай є одним із наймасштабніших інвесторів, котрі вкладають гроші в економіку Греції, яка страждає від затяжної кризи. Раніше, приміром, повідомляли, що китайська компанія COSCO (China Ocean Shipping Company), провідний світовий оператор контейнерних морських перевезень, вклала мільярди доларів у Грецію, зокрема взяла в концесію на 35 років частину портових потужностей Пірея.

 

Представники інших країн – членів ЄУ висловили незадоволення діями Греції, особливо після того, як європейські партнери погодилися надати Атенам черговий транш кредиту. «Це негідно, якщо висловлюватися м'яко», – цитує Reuters слова одного з європейських дипломатів, сказані після голосування в Брюсселі.

 

Раніше, 15 червня, повідомляли, що міністри країн Єврогрупи домовилися перерахувати Греції новий кредит на суму 8,5 млрд євро. До липня Атенам необхідно отримати сім мільярдів євро, щоби виплатити борги міжнародним кредиторам. В іншому разі Греції загрожує банкрутство.

18.06.2017