Партія Емманюеля Макрона перемогла в першому турі виборів до парламенту.

Згідно з попередніми результатами виборів, які відбулися у неділю, 11 червня, партія президента «Вперед, Республіко!» (La République en marche!) разом зі своїми спільниками – партією «Демократичний рух» (Mouvement démocrate - MoDem) – набирає 32,32 відсотка голосів. Приблизно стільки ж передбачали останні опитування громадської опінії.  

 

 

На другому місці опинилася консервативна партія «Республіканці» (Les Républicains), яка отримала 21,56%. На третьому місці – ультраправий «Національний фронт» (Front national) на чолі з Марін Ле Пен – 13,2% – повідомило видання Le Monde.

 

За ним йде ультраліва партія «Непокірна Франція»( La France insoumise) на чолі з сумнозвісним путінофілом Меланшоном – 11,02%. Колишні володарі парламентської більшості соціалісти опинилися лише на п’ятому місці з результатом 9,51%.

 

Варто відразу пояснити, що французька виборча система передбачає голосування в 577 одномандатних округах у два тури. Щоб забезпечити собі місце в парламенті вже в першому турі виборів, кандидатові у своєму виборчому окрузі потрібно набрати більш як половину голосів. Якщо жодному з них це не вдасться, то 18 червня відбудеться другий раунд голосування, в якому балотуються всі кандидати, що одержали в першому турі не менш як 12,5% голосів виборців, зареєстрованих у цьому виборчому окрузі. У нижню палату парламенту – Національні збори – пройде кандидат, який одержить більшість голосів.

 

Електоральна фреквенція у неділю була вкрай низькою – лише 50,2% французьких виборців прийшли на дільниці. Як відзначають експерти, протягом останніх десятиліть кількість тих, хто голосує на виборах до Національних зборів Франції, зменшується з кожними виборами.

 

 

Таким чином, згідно з оцінками Інституту соціологічних досліджень IPSOS, за підсумками виборів рух Емманюеля Макрона разом зі своїми союзниками має шанси здобути від 415 до 455 мандатів у  Національній асамблеї. Враховуючи, що загалом  у цій палаті парламенту 577 місць, то у будь-якому разі президент Франції забезпечив собі надійну парламентську більшість.

12.06.2017