США і Росія проводять таємні перемовини щодо Сирії.

Мова на них іде про зони деескалації в районах зіткнення урядових військ президента Башара Асада і збройних формувань демократичної опозиції.

 

 

Про ведення зазначених перемовин повідомила газета The Wall Street Journal з покликом на представників американського уряду. За словами джерел, російська й американська сторони провели щонайменше дві зустрічі.

 

За даними видання, остання зустріч офіційних представників Білого дому й Кремля відбулася в Йорданії близько двох тижнів тому. У ній, як зазначено, брали участь і представники йорданської влади. Сторони домовлялися про створення зон безпеки на південному заході Сирії. На цих ділянках передбачали припинення бойових дій і створення буферної зони між військовими частинами протиборчих сторін.

 

Також газета зазначає, що чергова зустріч мала б відбутися в Аммані цього тижня, але її довелося відкласти через проблеми з узгодженням часу її проведення.

 

Переговори почалися після візиту до Москви державного секретаря США Рекса Тіллерсона, який відбувся у квітні. А вже на початку травня в Сирії почали діяти зони деескалації, рішення про створення яких було прийнято на підставі меморандуму, підписаного в Астані Росією, Туреччиною та Іраном. На 12 і 13 червня заплановано черговий раунд перемовин, в яких має намір взяти участь і США як спостерігач.

10.06.2017