Долю Монумента слави вирішать до 1 липня.

 

До 1 липня спеціальна робоча група має запропонувати оптимальні варіанти вирішення майбутнього ймовірного експонування Монумента слави, що на вул. Стрийській у Львові, повідомив Юліан Чаплінський, головний архітектор Львова, передає Гал-інфо.

 

За словами Юліана Чаплінського, цей монумент дуже міцно змодельований у залізобетоні, тому демонтувати таку річ доволі складно. Сам демонтаж потребує проекту, а не це також необхідні кошти.

 

«У професійних колах дуже різні думки з цього приводу. Були ідеї, щоб музифікувати цей монумент і частково залишити його як експонат абсурдності тоталітарного режиму. 

 

Щодо Парку культури, то вже є частково напрацьовані плани, і цей парк будемо активно розвивати наступні 10 років», — сказав головний архітектор Львова

 

«З приводу  можливого демонтажу і того, що могло б стояти на місці пам'ятника, є різні версії. Одна із них — це розширення парку або встановлення монумента воїнам АТО», — додав Юліан Чаплінський.

 

«До наступного засідання робоча група доручила провести інвентаризацію й обстеження пам’ятника Монумент слави, вивчити його архітектурну й історичну цінність, також потрібно зробити обстеження аварійності монумента», — зазначив заступник міського голови з питань розвитку Андрій Москаленко.

 

На наступне засідання комісії запросять одного із авторів пам’ятника — Ярослава Мотику, експертів із Львівської академії мистецтв, ЛНУ ім. І. Франка, УКУ, представників спілки художників і скульпторів. Також учасники робочої групи спільним листом звертатимуться в Інститут національної пам’яті надати своє роз’яснення і бачення поводження з такими об’єктами.

 

17 травня міський  голова Львова видав розпорядження про створення робочої групи для розгляду пропозицій і вирішення питання експонування пам’ятника Монумент слави.

 

Раніше голова фракції УГП у Львівській міській раді Тарас Чолій звернувся до суду з позовом проти міської влади щодо невиконання нею закону про декомунізацію стосовно Монумента слави.

09.06.2017