Уляна Супрун: У Верховній Раді шалений опір змінам.

 

Виконувач обов'язків міністра охорони здоров'я Уляна Супрун заявила про намір повторно внести на розгляд Верховної Ради проект змін до Бюджетного кодексу, котрий має забезпечити проведення медичної реформи в Україні. Напередодні цей законопроект (№6329) отримав недостатньо голосів ані для схвалення у першому читанні, ані для доопрацювання – відтак вважається відхиленим.

 

Про це Супрун написала на своїй сторінці у Facebook.

 

"Ми вимагаємо ухвалити другий законопроект – за зміни до Бюджетного кодексу. Він має запустити нову модель фінансування медицини. Вчора Верховна Рада його відхилила. Ми будемо перевносити законопроект та наполягати на ухваленні до кінця сесії", – повідомила очільниця міністерства.

 

Пані Уляна висловила подяку народним депутатам, котрі напередодні підтримали базовий законопроект №6327 "Про державні фінансові гарантії надання медичних послуг та лікарських засобів".

 

Згідно з підрахунками МОЗу, найбільшим прихильником реформи виявилася фракції "Самопоміч" (92% депутатів "за"), БПП (84%) і "Народний фронт" (79%). Жодного голосу не дали депутати "Опозиційного блоку", "Батьківщини" та "Відродження".

 

Напередодні пані Супрун заявила: без схвалення змін до Бюджетного кодексу (проект №6329) "ніяких змін не буде – бо не буде ніяких коштів". "Це війна двох систем – старої совєтсько-середньовічної та нової європейської. "Сили зла" хочуть не лише заблокувати старт медреформи. Вони хочуть забрати в українців надію на те, що зміни можливі. Вони хочуть зберегти стару систему охорони хабарів, яка їх влаштовує. 227 голосів за законопроект №6327 – це великий удар проти тих, хто роками котролював медицину в Україні. Як результат, провал голосування за другий законопроект та шалений опір змінам. Це показує, що ми на правильному шляху", – зазначила очільниця міністерства.

 

Уляна Супрун висловила сподівання, що депутати почнуть "відповідально та свідомо" ставитися до прийняття рішень, "щоб замість популістичного "ви вбиваєте людей” або персональних нападів на мене чи команду, лунали конкретні зауваження та пропозиції". "Треба нарешті подорослішати. Почати читати законопроекти перед їх голосуванням, відмовлятися від хабарів і брати на себе відповідальність голосувати "за" чи "проти", а не пропускати голосування, утримуватися чи не приходити на засідання Верховної Ради", – обурилася Супрун.

 

09.06.2017