Росія відмовилася повністю заплатити свій внесок як члена Ради Європи.

Таким чином Москва відреагувала на врізання прав її делегації в ПАРЄ.

 

 

Як повідомив спікер Державної думи РФ В'ячеслав Володін, Росія заблокувала перерахування третини внеску в бюджет Ради Європи в зв'язку з неучастю російської делегації в роботі ПАРЄ. «Ми заблокували перерахування. Фінансування протягом року йде по етапах, і третина, що залишилася на кінець року, не перераховується і все. Це майже 11 мільйонів євро», – процитувало слова Володіна російське інформаційне агентство «РИА Новости».

 

Ще 23 травня російські ЗМІ з покликом на джерела в дипломатичних колах повідомляли, що Москва планує урізати щорічні платежі в РЄ за рахунок скорочення витрат, які йдуть на Парламентську асамблею (ПАРЄ).

 

Член комітету Ради федерації з міжнародних справ Ігор Морозов, коментуючи цю інформацію, пояснив мету, якої домагається Москва. За його словами скорочення Росією внеску до бюджету Ради Європи спонукає ПАРЄ переглянути політику щодо Росії. «Блокування однієї третини нашого внеску змусить переглянути позицію ПАРЄ щодо Росії і вийти з нами на діалог, але не з позиції сили, а на конструктивний діалог», – сказав російський сенатор. Морозов наголосив, що ПАРЄ не повинна позбавляти країн-учасників права голосу, участі в роботі керівних органів асамблеї і її моніторингових місіях. «Не можна закладати в парламент позиції, які прямо суперечать самому змісту парламентської організації», – додав він.

 

Нагадаємо, що російську делегацію було позбавлено ​​основних повноважень в Парламентській асамблеї Ради Європи в квітні 2014 року через російську агресію на Донбасі й анексію Криму. Після цього РФ на знак протесту відмовилася від участі в сесіях ПАРЄ. У січні глава ПАРЄ Педро Аграмунт заявив, що не розраховує на участь російської делегації в роботі асамблеї впродовж 2017 року.

06.06.2017