Блаженнішого Любомира поховали.

 

У крипті Патріаршого собору Воскресіння Христового УГКЦ поховали Блаженнішого Любомира Гузара.

 

Як повідомляє "Укрінформ", труну з Блаженнішим Любомиром виносили з храму під оплески.

 

Процесія під проводом предстоятеля УГКЦ Святослава пройшла до окремого входу в спеціальне підвальне приміщення храму для поховань (крипт), куди й занесли труну з Блаженнішим.

 

Під час заупокійної літургії храм був заповнений вірянами, а також священнослужителями УГКЦ з різних областей України та з-за кордону. На подвір'ї біля собору віряни стежили за похороном із трансляції на спеціально встановленому екрані.

 

У заупокійній літургії взяв участь особистий посланець Папи Римського Архієпископ, секретар Конгрегації східних католицьких Церков Циріл (Василь). Він зачитав лист від Папи Римського Франциска з співчуттями та хорошими словами про Гузара. Також слово від родини Гузара мав його внучатий племінник Роман.

 

Святослав Шевчук у своїй проповіді під час заупокійної літургії порівняв кир Любомира з Шевченковим Перебендею.

 

Перебендя старий, сліпий,

Хто його не знає?

Він усюди вештається

Та на кобзі грає.

А хто грає, того знають

І дякують люде:

Він їм тугу розганяє,

Хоть сам світом нудить.

 

"Я думаю, що краще оспівати Кобзаря нової Незалежної України – неможливо. Краще описати його вид святості нам сьогодні годі. Але ми відчуваємо, що та кобза, на якій грав Блаженнійший Любомир – це була душа кожного з нас, душа кожного українця, незалежно від релігії, конфесії, місця проживання, мови. Він своїм бархатистим баритоном міг заторкнути такі низькі регістри наших з вами сердець, що здригалася серця навіть тих, які його не бачили, але чули: в Луганську, Донецьку, Сімферополі, в Україні і закордоном", – сказав Святослав.

 

"Цей наш химерний український Перебендя залишив нам наш сучасний новий національний український епос. Своєю мудрістю, своїм словом, навіть своїм гумором і дотепністю – цей його кобзарський спів ми ще будем довго намагатися почути і зрозуміти", – промовив голова УГКЦ.

 

05.06.2017