Кремль втручався у внутрішню політику Македонії.

Про це повідомили журналісти Центру з дослідження корупції та організованої злочинності OCCRP, покликаючись на документи македонської контррозвідки.

 

 

Російські шпигуни й дипломати з 2008 року намагалися вплинути на внутрішню політику Македонії, щоб не допустити її вступу до НАТО – стверджують у останній публікації співробітники OCCRP. Свої слова вони підтверджують цитатами з тексту звіту македонського Управління безпеки і контррозвідки (УБК), який передали журналістам джерела в уряді Македонії.

 

«Упродовж останніх дев'яти років Македонія зазнає активної підривної пропаганди і розвідувальної діяльності, здійснюваної через посольство РФ в Скоп'є», – йдеться в звіті УБК. У тексті зазначається, що Росія використовує методи «м'якої сили, щоб ізолювати Македонію від впливу Заходу». Зокрема, як приклад наводять просування Росією ідей панславізму і спільної православної віри.

 

«Окрім того, зовнішня політика РФ перебуває в тісній взаємодії з енергетичною стратегією, мета якої – отримати контроль над стратегічними енергоресурсами через партнерство з балканськими країнами», – наголошується в документах. За твердженням македонських спецслужб, в підсумку Росія прагне «зробити Македонію повністю залежною від російської політики».

 

Македонська контррозвідка стверджує, що у шпигунській діяльності на території Македонії задіяно трьох аґентів російської Служби зовнішньої розвідки і чотирьох аґентів Головного розвідуправління. Повідомляється також про участь у цій діяльності місцевих представників інформагентства ТАСС і підвідомчого МЗС РФ агентства «Россотрудничество». А почесні консульства Росії в містах Бітола і Охрід нібито використовують як «розвідувальні бази».

 

За даними УБК, російські аґенти займалися, зокрема, вербуванням колишніх і чинних співробітників македонської армії і поліції, щоби залучити «критичну масу людей з військовою підготовкою», яких можна використовувати «в певний політичний момент у російських інтересах».

 

В окремому документі, який опинився в розпорядженні OCCRP, описана зустріч між високопоставленим співробітником македонського МЗС Ненадом Колєвим і послом РФ Олегом Щербаком, котра відбулася 7 квітня цього року. Під час зустрічі Щербак нібито заявив, що мета Росії – «створити смугу нейтральних у військовому плані країн» на Балканах, яка складатиметься з Чорногорії, Боснії і Герцеговини, Македонії та Сербії.

05.06.2017