Росія виганяє п'ятьох молдовських дипломатів у відповідь на дії Кишинева.

Відповідне рішення російське міністерство закордонних справ оприлюднило в середу, 31 травня.

 

 

«31 травня радника-посланця Посольства Республіки Молдова в Російській Федерації М. Мийню запросили до МЗС Росії, де йому вручили ноту, в якій вказано, що у відповідь на висилання 29 травня п'яти російських дипломатів із Кишинева п'ять співробітників молдовської дипломатичної місії у Москві оголошені persona non grata і їм наказано залишити територію Російської Федерації у триденний термін.

 

Російська сторона висловила надію, що в Кишиневі усвідомлюють контрпродуктивність своїх недружніх дій щодо Російської Федерації і деструктивний характер початого молдовською стороною кроку, що суперечить принципам партнерства і взаємної довіри», – йдеться у повідомленні на сайті МЗС Росії.

 

Поки що ні російська, ні молдовська сторона не конкретизувала списку працівників дипломатичного відомства у Москві, котрі змушені полишити межі Росії. Так само офіційно не називали імен і російських дипломатів, вигнаних із Молдови тамтешньою владою.

 

За інформацією молдовських ЗМІ, в числі росіян, оголошених persona non grata, виявився помічник військового аташе посольства РФ у Кишиневі Олександр Грудін. Імовірно, саме з ним пов'язаний скандал, що розгорівся у Молдові після затримання 17 березня за підозрою у шпигунстві на користь Росії колишнього депутата парламенту Юрія Болбочану. За даними прокуратури, екс-депутат тривалий час співпрацював із російським «офіцером під прикриттям», передаючи йому «інформацію, яка завдала шкоди Республіці Молдова».

 

Згодом стало відомо, що Молдову мають також залишити перший секретар посольства РФ Рінат Андержанов, а також військовий аташе Ігор Довбня, котрий на початку березня взяв участь у церемонії, присвяченій офіційному придністровському пам'ятному «Дню початку широкомасштабного відбиття агресії Молдови проти Придністров'я». Участь Довбні у цьому заході викликала невдоволення міністерства оборони Молдови. Імена ще двох депортованих російських дипломатів поки що залишаються невідомими.

 

Проросійський президент Молдови Ігор Додон назвав вигнання російських дипломатів «обурливим жестом щодо посольства Росії в Республіці Молдова». А молдовський прем'єр-міністр Павел Філіп пояснив, що рішення було ухвалене на підставі інформації від спецслужб республіки.

31.05.2017