Ідентифіковані гени інтелекту

 

Наш інтелект формують численні генетичні чинники, а не один чи кілька генів. На це вказують результати дотепер наймасштабніших пошуків розумових генів у людському спадковому матеріалі. Так, учені ідентифікували 52 гени, що впливають на розумові можливості. Проте й ці визначають менш як 5 % загального інтелекту, інформують науковці у журналі Nature Neuroscience. Тож генетичний тест на IQ у майбутньому малоймовірний.




80 % інтелекту людини визначає генетика. Але зараз відомі лише кілька генів, які відповідають за його формування. Зображення: thinkstock.
 

 

Що визначає, розумна людина чи ні? Чи це залежить від середовища, генів, чи від одного й іншого? Десятки років тривають суперечки на тему, які чинники визначальні для інтелекту загалом, і зараз, здається, аргументи на користь спадковості здобули перевагу.

 

Згідно з новими оцінками, близько 80 % розумових здібностей дорослої людини визначають гени. Але які? Поза сумнівом, одного вирішального гена інтелекту не існує. Так, Даніелла Постума (Danielle Posthuma) та її колеги з Вільного університету Амстердама вперше надали обґрунтовані докази того, що наш розум формують взаємозв’язки незчисленної кількості генетичних чинників.

 

У своєму дослідженні вчені порівняли геном 78 тисяч дітей та дорослих європейського походження. Всі учасники заздалегідь пройшли тест на рівень інтелекту. Учені шукали лише ті ділянки ДНК та гени, що, наприклад, часто траплялися у людей з високими показниками IQ.

 

Так науковці ідентифікували 52 гени, які вдалося пов’язати з рівнем інтелекту їхніх носіїв. 40 із цих генів відкрили вперше. Більшість із них – активні в мозку, з’ясували дослідники. Нововиявлені гени впливають, зокрема, на утворення синапсів, напрям росту аксонів, визрівання нервових клітин. Багато з них залучені до регулювання розвитку клітин.

 

Також науковці виявили деякі генетичні варіації, що позитивно впливають на інтелект і пригнічують шизофренію та надлишкову вагу. Інші, здається, впливають не лише на рівень інтелекту, а й на об’єм черепа, схильність до аутизму та зріст людини.

 

«Ці знання надають нам перші чіткі свідчення існування біологічного механізму, що лежить в основі інтелектуальності», – каже Постума. Попри те, що функцій більшості з виявлених генів з’ясувати поки що не вдалося, результати дослідження підтверджують: нашим розумом керує багато маленьких генетичних двигунів.

 

«Генетичну архітектуру інтелекту можна порівняти зі зростом людини, – коментує дослідження фахівець у сфері людської генетики Андре Райз (André Reis) з Університету Ерлангена-Нюрнберга. – Висота як спадкова ознака залежить від тисячі генетичних варіацій, кожна з яких вносить свій крихітний вклад у загальний результат». Щодо інтелекту, здається, відбувається щось подібне.

 

Всі нововиявлені гени інтелекту разом можуть пояснити 4, 8 % розумових відмінностей поміж людьми. Інакше кажучи, 75 % генетичних програм, які стосуються інтелекту, дотепер не ідентифіковані.

 

«Пошуки конкретних генів подібні на пошуки голки в копиці сіна», – пояснили вчені. Тобто боятися, що в майбутньому запровадять генетичний тест на IQ, не варто. «Зараз видається малоймовірним, що одного дня генетичні тести на інтелект стануть можливими, – коментує Райз. – Позаяк відомі варіанти мають надто незначну прогностичну цінність – замала можливість передбачати загальні інтелектуальні здібності людини на їхній основі». Також потрібно зважати: хоча гени становлять основу розумових здібностей, але чи використовуємо ми і чи розбудовуємо цю основу, визначають впливи навколишнього середовища в процесі життя.

 


Intelligenzgene identifiziert
Nature/ Vrije Universiteit Amsterdam, 23.05.2017
Зреферувала Соломія Кривенко

 

29.05.2017