«Простір синагог» більше не належить Львівській міськраді.

 

Руїни синагоги «Золота Роза» на вулиці Федорова, 27, у Львові, де нещодавно створено «Простір синагог», згідно з рішенням Господарського суду Львівської області, оприлюдненим 11 травня 2017 року в Єдиному державному реєстрі судових рішень, більше не належать громаді Львова, пишуть "Наші гроші".

 

Суд визнав недійсною ухвалу Львівської міської ради №522 «Про питання захисту права власності територіальної громади м. Львова» в частині власності території на Федорова, 27. Суд задовольнив відповідний позов трьох організацій: Об’єднання комітетів для євреїв колишнього Радянського Союзу (Вашингтон, США), представництва Американського об’єднання комітетів для євреїв бувшого Радянського Союзу (Львів) та Єврейської релігійної громади «Турей Загав» (Львів).

 

Одним з аргументів позивачів було те, що в оскаржуваній ухвалі не було визначено правових підстав набуття Львівською міською радою права на спірний об’єкт. Крім того, на думку позивачів, ЛМР перевищила повноваження, оскільки територія колишньої синагоги входить у межі Державного історико-архітектурного заповідника, який зараховано до повноважень центрального органу виконавчої влади, тобто до державної власності.

 

Заява юристів міськради про те, що право власності територіальної громади Львова набуто на тій підставі, що руїни синагоги є пам’яткою культурної спадщини місцевого значення, на думку позивачів, спростовує Закон України «Про охорону культурної спадщини». Згідно з ним, наявність в об’єкта статусу пам’ятки місцевого значення не свідчить про автоматичне перебування його у комунальній власності.

 

Відтак суд вирішив, що Львівська міська рада дійсно не надала «жодних належних та допустимих доказів існування у неї прав на спірний об’єкт». На думку суду, у ЛМР не було підстав на право власності, не було ні створення майна, ні набуття його у встановленому законом порядку тощо. Крім того, юристи міськради хоч і посилались на закон «Про охорону культурної спадщини», проте не вказали на норму, що саме забезпечує право власності.

 

Як повідомляв Z, першу частину проекту «Простір синагог» на вулиці Федорова, 27, відкрили 4 вересня 2016 року. Вона сформована з залишків синагоги «Золота Роза», маркування фундаменту єврейського Будинку навчання Бейт Гамідраш та встановлення меморіальної інсталяції «Увіковічнення». Проект є ініціативою для вшанування історії євреїв у Львові та кращого розуміння спільної міської історії і спільної спадщини самими львів’янами та гостями міста і був реалізований за ініціативою та фінансовою підтримкою міської адміністрації у співпраці з Центром міської історії, Німецьким товариством міжнародного співробітництва (GIZ) та партнерськими єврейськими організаціями.

 

29.05.2017