З Естонії депортують двох російських дипломатів.

Ідеться про генерального консула Росії в Нарві Дмитра Казьоннова і консула Андрія Сургаєва.

 

                                                              Казьоннов і Сургаєв 

 

Міністерство закордонних справ Естонії вручило у п'ятницю, 26 травня, обом росіянам  відповідні ноти, згідно з якими вони повинні залишити країну. Про це повідомив інформаційний портал Delfi з покликом на слова прес-секретарки МЗС Естонії Сандри Камілової.

 

Причин висилання не забажали уточнювати ні в зовнішньополітичному відомстві Естонії, ні в посольстві Росії в Таллінні.

 

У МЗС Росії назвали рішення Таллінна «черговим недружнім і нічим не обґрунтованим актом» й пообіцяли відповісти на нього.

 

Схожі дипломатичні конфлікти між Росією і Естонією виникали неодноразово. Найчастіше співробітників дипмісій виганяють, обґрунтовуючи це «діяльністю, несумісною зі статусом дипломата». Під цим формулюванням зазвичай ховаються підозри у шпигунстві або у відповідь на аналогічні дії іншої країни.

 

Естонські ЗМІ припускають, що депортація Казьоннова і Сургаєва пов’язана з їхньою причетністю до нелеґітимного встановлення пам'ятного знаку радянським льотчикам на приватній земельній ділянці в місцевості Ківіилі. У ніч на 16 травня пам’ятний знак було сплюндровано: на камені з’явився напис: «Ці вбивці бомбили мою бабусю. Нехай же вони горять у пеклі».

 

26.05.2017