Рютте: Сенат Нідерландів підтримає Угоду про асоціацію.

 

Прем’єр-міністр Нідерландів Марк Рютте прогнозує, що 30 травня верхня палата парламенту підтримає Угоду про асоціацію між Україною і ЄС.

 

Про це голова уряду Нідерландів сказав у коментарі "Радіо Свобода".

 

"Мій прогноз, що сенат підтримає це наступного тижня. Після чого нідерландський уряд зможе ратифікувати Угоду про асоціацію. Це має відбутися наступного тижня, у вівторок. Ми мали добрі дебати щодо цього минулого вівторка, відтак тепер можемо проголосувати і ратифікувати її", – сказав Рютте.

 

Прем'єр певен, що ратифікація угоди буде позитивною для ЄС, для України, а також і для Росії, "тому що це допоможе стабілізувати ситуацію у регіоні".

 

У лютому у Нідерландах нижня палата парламенту проголосувала за повторну ратифікацію Угоди про асоціацію між Україною і Європейським Союзом. Перед цим уряд Нідерландів подав угоду з Україною на повторну ратифікацію з низкою застережень, покликаних врахувати занепокоєння учасників квітневого референдуму 2016 року.

 

На саміті ЄС у грудні 2016 року ухвалили символічну спеціальну офіційну заяву, котра підтверджувала вимоги Нідерландів, однак цілком відповідала змістові угоди.

 

Нідерланди наразі є єдиною країною в ЄС, що ще не здійснила ратифікації цієї угоди. Ця ратифікація вже була схвалена в Нідерландах на всіх рівнях, але процес зупинився на останній, уже технічній стадії – передачі на зберігання до Брюсселя ратифікаційних документів – після того, як ця угода стала першим об’єктом прагнення євроскептиків скористатися новим законом Нідерландів про консультаційні референдуми щодо вже ухвалених законів. 

 

26.05.2017