Наприкінці травня Володимир Путін прибуде до Франції з незапланованим візитом.

Цю інформацію ЗМІ підтвердили в Єлисейському палаці.

 

 

Першою, ще увечері 21 травня, про ймовірність відвідин російським президентом Парижа повідомила російська газета «Коммерсантъ» з покликом на власні джерела в Парижі й Москві. Згідно з повідомленням видання, приводом для візиту Володимира Путіна до Франції стане відкриття у Версалі виставки, присвяченої Петрові Першому. За словами джерела видання в Кремлі, візит навряд чи обмежиться урочистою церемонією у Версалі.

 

Джерело видання в Парижі, своєю чергою, зазначило, що «важко собі уявити, аби пан Путін вирушив би до Франції, не отримавши згоди, що зустрінеться і познайомиться з новим президентом (Емманюелем Макроном. – Z)».

 

Прес-секретар російського президента Дмитро Пєсков тоді не підтвердив, але і не спростував можливості такого візиту, пообіцявши, що буде зроблено офіційне оголошення.

 

Щойно в понеділок по обіді, 22 травня, інформацію про візит Путіна підтвердили в адміністрації французького президента. Вже точно відомо, що Емманюель Макрон прийме російського колегу 29 травня, – повідомило французьке видання 20minutes.

 

Аудієнція відбудеться в палаці Великий Тріанон, що входить до Версальського комплексу. Саме там відкриють виставку «Петро Перший, цар у Франції, 1717» (Pierre Le Grand, un tsar en France. 1717), організовану у співпраці з Ермітажем. Виставка у Версалі присвячена 300-річчю візиту до Франції Петра Першого. Вона триватиме до 24 вересня 2017 року.

 

Згодом інформацію про майбутню зустріч підтвердили й у Кремлі. «В ході перемовин на найвищому рівні заплановано обговорити стан і перспективи розвитку російсько-французьких відносин у політичній, торговельно-економічній та культурно-гуманітарній сферах. Крім цього, глави двох держав обговорять міжнародні та регіональні питання, включно з координацією зусиль у боротьбі з тероризмом і врегулювання криз в Сирії і в Україні», – повідомляє прес-служба президента РФ.

 

Макрон і Путін уже мали телефонну розмову. Вона відбулася ще 18 травня за ініціативою російської сторони. Ішлося про боротьбу з міжнародним тероризмом та про ситуацію в Сирії.

 

Нагадаємо, в жовтні 2016 року Володимир Путін мав намір зустрітися з попереднім президентом Франції Франсуа Олландом. Проте той висловив в телеінтерв'ю сумнів щодо доцільності зустрічі з шефом Кремля на тлі загострення діалогу щодо Сирії. Врешті-решт Путін скасував поїздку до Парижа.

22.05.2017