Порошенко відбув переговори із Меркель.

 

Президент України Петро Порошенко та канцлер Німеччини Анґела Меркель висловилися за активізацію роботи "нормандської четвірки" – "задля виконання Мінських угод і пошуку шляхів врегулювання ситуації на Донбасі".

 

Про це написала на своїй сторінці у Facebook перший заступник голови Верховної Ради Ірина Геращенко, коментуючи зустріч Порошенка та Меркель у Берліні 20 травня.

 

"Я під великим враженням від канцлера Меркель. Це, без перебільшення, видатний політик, і Україні дуже важливо, що в нас є такий справжній друг в ЄС", – прокоментувала Геращенко, членкиня української делеґації.

 

Пані Ірина звернула увагу на те, що Меркель запросила Порошенка до старовинного палацу Месеберг, заміської резиденції канцлера. "Дипломатичною мовою – це свідчення особливих, дружніх взаємин і між країнами, і між лідерами", – вважає Геращенко. З її слів, особиста розмова лідерів тривала годину: "Вони пройшлися парком, потім спілкувалися поблизу озера". 

 

Натомість під час двогодинної зустрічі у розширеному колі ключовими темами були безпекова і гуманітарна ситуація на Донбасі. "Німецька сторона добре поінформована щодо всіх порушень режиму тиші, невиконання Мінських угод. Особливу увагу приділили роботі місії СММ ОБСЄ, яку слід допустити на всю окуповану територію, аж до неконтрольованої ділянки нашого кордону. Неприпустимими є факти тиску і недопуску місії СММ на певні території, факти агресії, сексуальних домагань до цивільних спостерігачів", – зазначила Геращенко.

 

З її слів, Меркель сама порушила на перемовинах гуманітарне питання як пріоритетне. "Очевидно, що саме виконання безпекового і гуманітарного блоків Мінських угод сприятиме виконанню політичного, для якого мають бути створені передумови", – трактує Геращенко.

 

Українська сторона також поінформувала Німеччину про процес верифікації бранців, висловивши сподівання, що це має "розблокувати процес звільнення заручників і пришвидшити визначення дати звільнення і остаточних списків". 

 

Сам Петро Порошенко заявив, що значна частина переговорів була спрямована на координацію дій для подальшої імплементації мінських домовленостей.

 

"Констатовано, що РФ не виконує мінських домовленостей, і нам треба зробити сценарій, який би мотивував Росію сісти за стіл переговорів і виконати те, що вона обіцяла", – сказав Президент, згідно з повідомленням прес-служби АП.

 

"Окупація має завершитися. Ми маємо тверду і послідовну підтримку Німеччини в цьому питанні. Крім того, ми домовилися: якщо Росія не буде виконувати мінських домовленостей, то, дуже вірогідно, санкції Європейського Союзу будуть продовжені", – додав Порошенко.

 

22.05.2017