Вашингтон і Ер-Ріяд уклали грандіозну збройову угоду.

Під час візиту глави Білого дому Дональда Трампа до Саудівської Аравії остання зобов’язалася придбати у Сполучених Штатів озброєнь на 109,7 мільярда доларів.

 

 

«У Саудівській Аравії укладено найбільший одноразовий контракт на продаж зброї в історії США, домовлено про пакет на загальну суму понад $109,7 мільярда», – написав у суботу, 20 травня, в мікроблозі Twitter прес-секретар Білого дому Шон Спайсер.

 

За словами представника Білого дому, укладена угода про постачання оборонних озброєнь і послуг у довготерміновій перспективі «сприятиме безпеці Саудівської Аравії й усього регіону перед обличчям загроз з Ірану».

 

Як повідомило видання Washington Post, в рамках угоди Саудівська Аравія придбає 150 гелікоптерів Black Hawk на загальну суму шість мільярдів доларів. Також Ер-Ріяд купить танки, артилерійські установки, бронетехніку, кораблі берегової охорони, протиракетні комплекси Patriot і THAAD.

 

«Збройна угода дозволить королівству відігравати значно вагомішу роль в операції боротьби з тероризмом у регіоні й знизити навантаження на США, пов'язане з цими операціями», – йдеться в повідомленні Державного департаменту Сполучених Штатів.

 

Щобільше, упродовж наступних десяти років саудівці придбають у США озброєнь на суму приблизно 350 мільярдів доларів. Шон Спайсер зазначив, що Саудівська Аравія планує також зробити комерційні інвестиції в американську господарку на 250 млрд доларів, внаслідок чого в США буде створено сотні тисяч робочих місць.

21.05.2017